Офіційно: В Україні зафіксовано перший випадок коронавірусу.

 

В Україні зафіксовано перший випадок коронавірусу: людину, інфіковану Covid-2019, виявили внаслідок тестування у Чернівцях.

 

Про це повідомив на брифінґу заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

 

Мапа поширення коронавірусу у Європі

 

Зі слів Віктора Ляшка, діагноз підтвердився у чоловіка, котрий прибув із Італії.

 

Стан здоров'я чоловіка стабільний. У нього симптоми – лихоманка і сухий кашель.

 

Чоловік, у якого виявили коронавірус, їхав з Італії до України через Румунію: він прилетів до Румунії на літаку, звідти повернувся разом із дружиною на машині в Чернівецьку область.

 

Вже на Буковині чоловік звернувся до лікаря. Аналізи на коронавірус дали позитивний результат.

 

"Він через КПП повернувся в Чернівецьку область. У Чернівецькій області теж було додатково проведено температурний скринінг, також повідомили пам'ятку про самоізоляцію, оскільки чоловік подорожував країнами, де був зафіксований коронавірус. Сім'я, чоловік і жінка, самоізолювалися. Через два дні у чоловіка з'явилися симптоми, які могли свідчити про наявність коронавірусу. Він отримав консультацію у сімейного лікаря. 29 лютого з'явилися симптоми, які вимагали додаткової консультації. Під час медичного огляду були забрані аналізи для дослідження. Сьогодні підозра підтвердилася: випадок коронавірусу зареєстрований в Україні", – сказав Ляшко.

 

Зміна прикордонників Чернівецького загону, які могли контактувати з хворим на коронавірус українцем, перебуває під наглядом медиків.

 

 

"Спільно із представниками МОЗ ми відстежуємо стан здоров'я зміни прикордонників, які здійснювали прикордонні процедури в той день, коли хворий на коронавірус чоловік перетинав кордон. Медики відслідковують їхню температуру тіла тощо. Поки що жодних ознак будь-якої хвороби у них не зафіксували", – сказав начальник пресслужби загону Сергія Бровка.

 

Такі заходи проводять для того, щоб у разі необхідності вчасно відреагувати на зміни стану здоров'я військовиків..

 

Наразі медики вивчають коло осіб, котрі контактували із інфікованим українцем. При тім у його дружини, котра супроводжувала супутника в подорожі Італією, немає ознак захворювання; вона перебуває в самоізоляції.

 

“У дружини інфікованого коронавірусом чернівчанина, яка з ним подорожувала Італією, немає ознак вірусу. Вона перебуває в самоізоляції. Сам пацієнт з 29-го числа в лікарні, ізольований. Чоловік середнього віку. Стан стабільний, запалення легень немає”, – повідомила в.о. директора ДУ "Чернівецький обласний лабораторний центр" Наталія Гопко.

 

Як уточнив голова облдержадміністрації Сергій Осачук, подружжя із 21 лютого подорожувало Італією. До Сучави з Італії прибули літаком, з Сучави їхали до Чернівців власним транспортом.

 

"Наразі, визначають коло осіб з цього літака”, – сказав Осачук.

 

Заступник голови ОДА Наталія Гусак підкреслила, що у дружини хворого також візьмуть аналізи на наявність коронавірусу.

 

“Перевірять і прикордонників, які могли контактувати з хворим, і лікарів "швидкої" тощо. Коло осіб, які могли з ним контактувати, визначено. Їх усіх будуть перевіряти”, – наголосила вона.

 

 

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук закликав українців зберігати спокій, незважаючи на виявлення першого випадку коронавірусу в Україні. Голова уряду запевнив, що держава готова оперативно відреаґувати.

 

Про це Гончарук написав у своєму коментарі в Telegram.

 

"Як і очікувалося, в Україні зафіксовано перший випадок захворювання, спричиненого новим коронавірусом. Наголошую, держава готова оперативно реагувати й надавати кваліфіковану медичну допомогу. Прошу зберігати спокій", – звернувся Гончарук.

 

Прем'єр закликав отримувати інформацію щодо коронавірусу лише з офіційних джерел та зауважив, що уряд створив спеціальну інфосторінку з усією актуальною інформацією.

 

Гончарук повідомив, що уряд створив спеціальну інфосторінку з усією актуальною інформацією – https://covid19.com.ua – на котрій викладено відповіді на основні запитання про Covid-19. 

 

Інформацію поділено на розділи: "Ситуація в Україні", "Як передається недуга", "Як запобігти захворюванню", "Надійні джерела". Також на сайті подано інформацію про тест-систему для дослідження на Covid-19, групи ризику, наведено рекомендації, як захиститися від вірусних інфекцій.

 

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, котра наразі перебуває на карантині у Нових Санжарах, повідомила, що "ситуація повністю контрольована", і висловила задоволення діями медиків у процесі виявлення першого в Україні, у Чернівцях, випадку коронавірусу.

 

"Медична система спрацювала чітко, згідно з затвердженими алгоритмами", – написала вона у Facebook.

 

Скалецька нагадала, що в Україні є понад 2 тисячі боксів та близько 12 тисяч ліжок в інфекційних лікарнях.

 

"Прошу всіх, особливо осіб, які повертаються з країн, де зафіксовано випадки зараження на коронавірус, дотримуватись інструкцій та рекомендацій ВООЗ. При перших ознаках ГРВІ звертатися до лікаря і обов'язково повідомляти про вашу подорож", – закликала вона.

 

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санлікар Віктор Ляшко закликав українців не піддаватися панічним настроям і не скуповувати хірургічні маски, бо вони не захищають від інфекцій, натомість потрібні лише хворим зі симптомами ГРВІ.

 

"Хвора людина з симптомами – це саме та людина, яка потребує одягання хірургічної маски для того, щоб зменшити відстань, на яку поширюється збудник інфекційної хвороби. Я закликаю всіх... не використовуйте засоби індивідуального захисту, оскільки їхня закупівля у великих кількостях, які будуть лежати по квартирах, призводитиме до того, що ми не матимемо на глобальному рівні хірургічних масок", – сказав Ляшко, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

Віктор Ляшко наголосив, що використання масок "створює фальшиву оману свого захисту".

 

Ляшко зауважив, що для захисту від різних інфекцій необхідно в першу чергу часто мити руки чи обробляти їх антисептичними засобами, а також дотримуватись ізоляції у випадку, якщо ви захворіли, та не контактувати з хворими з симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції або перебувати на відстані щонайменше 1,5–2 метри від хворого.

 

У зв'язку із зафіксованим першим випадком коронавірусу Covid-19 в Україні Ляшко зауважив, що "система продемонструвала свою готовність до першого випадку, жодних екстремальних чи надзвичайних подій не сталося, ми працюємо у звичайному штатному режимі".

 

Він наголосив, що в Україні є відпрацьований чіткий алгоритм дій, якщо буде зафіксована внутрішньокраїнна передача чи поширення за межі певної адміністративної території, тобто району, міста, області: "Чіткі алгоритми урядом передбачені, ми їх будемо дотримуватися".

 

03.03.2020