Країни ЄУ домовилися довести парникові викиди до нуля до 2050 року.

Лише Польща поки що утрималася від доручення до цієї угоди.

 

           Президент Європейської ради Шарль Мішель

 

На зустрічі в Брюсселі лідери країн Європейської Унії домовилися досягти нульового балансу вуглецевих викидів в атмосферу до 2050 року. Така домовленість передбачає, зокрема, повну заборону автомобілів з двигуном внутрішнього згорання в 2050 році. До угоди поки що не долучилася Польща, чия економіка сильно залежить від вугілля. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Президент Європейської ради Шарль Мішель визнав, що деяким країнам і регіонам важче адаптуватися до прийнятого рішення. За його словами, ЄУ й надалі переконуватиме Польщу підтримати угоду.

 

Деякі східноєвропейські держави забажали отримати фінансові та низку інших гарантій, перш ніж погодитися з рішенням Євроунії про скорочення чистого обсягу викидів парникових газів до нуля. Приміром, Чехія і Угорщина погодилися брати участь тільки після отримання запевнень у тому, що в остаточному варіанті угоди буде врахована опція використання атомної енергії.

 

Зустріч лідерів ЄУ відбулася в той момент, коли в Мадриді наближалися до завершення перемовини країн ООН про зміну клімату. Існують побоювання, що остаточна редакція заяви про прагнення до нульових викидів може бути пом'якшена, а основне рішення відкладено до наступної зустрічі в Глазго наприкінці 2020 року.

 

Варто зазначити, що Велика Британія не брала участі в брюссельському саміті, оскільки має твердий намір полишити Європейську Унію наприкінці січня. Однак у червні цього року британський уряд оприлюднив схожі плани щодо скорочення викидів парникових газів в країні до нуля до 2050 року.

14.12.2019