Вбивство Шеремета: Поліція розкрила розмови підозрюваних.

 

Слідство у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета підозрює щонайменше п’ятьох людей: медсесрту одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

 

Про це керівники правоохоронних органів повідомили на брифінгу у Києві, повідомило видання "Українська правда".

 

 

Начальник кримінальної поліції Євген Коваль розповів, що підозрюваних встановили, аналізуючи кількадесят інших справ, у котрих фіґурували вибухові пристрої. Виявилося, вибух під автомобілем Шеремета мав спільне із підривом електроопори в Херсонській області 21 листопада 2015 року (під час акції "громадської блокади" Криму) та невдалий замах на бізнесмена Ч. у Косові Івано-Франківської області у 2018 році. У цих справахперетиналося кілька кіл із однаковими особами.

 

Серед фіґурантів виявився музикант, учасник АТО Андрій Антоненко, котрий тісно спілкувався з парою – Юлією Кузьменко та громадянином К. на псевдо "Електрик".

 

Із ними підтримував зв'язки громадянин В., псевдо "Пістолет", а також Владислав Грищенко ("Буча") та Інна Грищенко ("Пума"), які причетні до замаху в Косові.

 

Коли Грищенка затримали, слідчі зафіксували, що на судові засідання ходять друзі затриманих, – і в такий спосіб і встановили зв'язки групи.

 

Коваль увімкнув журналістам записи розмов, на яких фіґуранти справи обговорювали виклик одного одного з членів групи на допит у "справі Шеремета". Слідчі звернули увагу на те, що виклик на допит не спричинив подиву у членів групи – виглядало, начебто вони усвідомлювали обставини злочину.

 

 

Коли напрямок слідства став очевидним, представники групи занервували. Невдовзі Івана на псевдо "Пістолет" знайшли мертвим із вогнепальним пораненням (версія слідства – самогубство); також ніби і "Електрик" намагався накласти на себе руки.

 

Інна Грищенко в одній із розмов трактує самогубство колеги як зникнення важливого свідка – "тепер вертіти будемо, як хочемо". "Думаю, що Шеремет – це було останнє", – каже вона.

 

Правоохоронці стверджують, що експерти дослідили ходу фіґурантів, а ті підтвердили: вибухівку закладала особа, котра ходить так само, як Юлія Клименко. А супроводжував її хтось подібний на Андрія Антоненка, котрий мав светр із колоритним принтом, зафільмованим камерами стеження.

 

 

Проаналізувавши інформацію щодо 35 фактів подібних злочинів, слідство з чотирьох основних версій вбивства Шеремета – помилка в об’єкті злочину, побутові та міжособистісні мотиви, професійна діяльність чи дестабілізація – зупинилося на останній версії: дестабілізація ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи.

 

У брифінґу правоохоронців брав участь Президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що чекає виходу слідства на замовників.

 

"Ймовірні вбивці сьогодні були затримані. Дуже багато відповідей, слава Богу, ми сьогодні отримали. Але є ще одне питання: хто замовник?" – прокоментував він.

 

12.12.2019