"Буде Сребреніца": Путін не хоче віддавати Україні кордон через загрозу чисток.

 

Президент Росії Владімір Путін не має бажання повертати Україні контроль за українсько-російським кордоном на Донбасі, бо вважає, що в такому випадку виникне загроза етнічних чисток.

 

 

Путін висловив цю думку під час засідання ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини в Москві, відповідаючи на питання російського пропаґандиста Кіріла Вишинського, звільненого Україною у вересні 2019 року в рамках процедури обміну.

 

"Українська сторона весь час ставить питання: дайте нам можливість закрити кордон військами. Я уявляю, що далі почнеться – Сребреніца буде, от і все", – сказав Путін.

 

"Ми ж бачили, як президент Зеленський вів дискусії з націоналістами. Не ясно, хто там сильніший, що там відбудеться і хто ними керуватиме, цими націоналістами, коли вони ввійдуть на ці території без забезпечення ґарантій людям", – заявив президент РФ.

 

Зі слів Путіна, переговорний процес із Україною включає дискусію про недопущення переслідування учасників рухів "ДНР" і "ЛНР". "Досі не прийнято закону про амністію. Домовлялися, в 2015 році ще домовились. Закон прийнято, там рішення є якісь, але нічого не ввели в дію, просто нічого не діє", – поскаржився Путін.

 

Кіріл Вишинський у своєму питанні просив Владіміра Путіна звернути увагу на кримінальне переслідування колишніх мешканців АР Крим, котрі визнали понад собою російську юрисдикцію і стали на службу окупаційній адміністрації; а також закликав вирішити проблеми із кримінальними справами, котрі продовжують розслідуватися в Україні щодо звільнених офіційним Києвом із полону росіян.

 

"Я не знаю, що вони (українські дипломати, – Z) попросять натомість, але переговори щодо цього, звичайно, вести можна", – прокоментував Путін.

 

11 липня 1995 року сербські війська під керівництвом генерала Ратко Младича захопили Сребреницю. Лише за вісім днів, згідно з даними Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії, вони знищили близько восьми тисяч мусульман – здебільшого чоловіків і юнаків. Цю розправу було кваліфіковано як "геноцид". Младича ув'язнено довіку.

 

11.12.2019