Буґенвільці проголосували за незалежність від Папуа-Нової Гвінеї.

Такими є результати референдуму, проведеного на острові.

 

 

Переважна більшість мешканців тихоокеанського острова Буґенвіль, що в Соломоновому морі, котрі взяли участь у референдумі, проголосували за відділення від Папуа-Нової Гвінеї і створення незалежної держави. Про це повідомило видання The Guardian.  

 

З понад 180 тисяч мешканців острова, котрі прийшли на виборчі дільниці, за підтримку незалежності проголосувало 176 928 осіб, тобто 98 відсотків. Проти виступили тільки 3043 особи (менше двох відсотків). 1096 бюлетенів було визнано недійсними. Підсумки голосування, яке тривало кілька тижнів, оголосив в середу, 11 грудня колишній прем'єр-міністр Ірландії Берті Агерн (Bertie Ahern), котрий був запрошений на посаду голови комісії з проведення референдуму. Його слова зустріли оплесками і гучними вигуками задоволення.

 

Підсумки голосування, яке пройшло за згодою влади Папуа-Нової Гвінеї, не означають, що Буґенвіль автоматично стане незалежним. Відповідне рішення ще повинен ухвалити парламент у Порт-Морсбі. Щойно після цього розпочнуться перемовини про сецесію, які можуть затягтися на місяці.

 

Буґенвіль у минулому був німецької колонією. Потім контроль над ним перейшов до Австралії, а після отримання незалежності Папуа-Новою Гвінеєю – до цієї країни. Мешканці острова, однак, стверджують, що мають власну ідентичність.

 

У 1990-ті на Буґенвілі відбувалися криваві бої за контроль над мідними копальнями. Загинуло близько десяти відсотків населення острова.

11.12.2019