Опозиція здобула переконливу перемогу на виборах у Гонконзі.

Голосування проходило на тлі велелюдних акцій протесту, які часто переростали в жорстке протистояння демонстрантів із поліцією.

 

 

Кандидати від опозиційних рухів і партій в Гонконзі здобули переконливу перемогу на виборах до районних рад депутатів 18 округів, які пройшли в неділю, 25 листопада. Як засвідчують попередні результати голосування, прихильники демократичних сил контролюватимуть 17 округів, здобувши 278 мандатів із 452-х можливих. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС. Таким чином подолано диктат проурядового блоку, котрий раніше контролював близько 75% місць у місцевих радах.

 

Електоральна фреквенція на перших виборах після початку масових протестів сягнула рекордних 71,%, кількість тих, хто проголосував, оцінюють у 2,9 млн осіб. На минулих виборах 2015 року в них взяли участь лише 47% гонконгців із правом голосу.

 

Загалом у місцевих виборах брали участь більше тисячі кандидатів. Експерти вказують, що значення результату волевиявлення є радше символічним, оскільки локальні ради насправді не мають реальної політичної влади. Місцеві депутати не можуть ухвалювати законів або важливих рішень. Вони консультують уряд Гонконгу і вносять пропозиції щодо поліпшення життя в конкретних районах. Однак переможці місцевих виборів отримують представництво в 1200-місцевому виборчому органі, який що 5 років обирає голову уряду Гонконгу. До теперішнього моменту перемогу завжди здобував кандидат, якого підтримував офіційний Пекін.

 

Нагадаємо, що з червня в Гонконзі проходять багатотисячні акції протесту. Їхні учасники спочатку виступали проти планів уряду дозволити видачу ймовірних правопорушників владі Китаю. Пізніше вони стали вимагати проведення демократичних реформ, запровадження загального виборчого права і демісії чинної голови адміністрації Гонконгу Керрі Лам. Крім того, демонстранти закликають до незалежного розслідування випадків поліційного насильства на попередніх акціях.

 

Щоправда, у день голосування всі протестні акції були припинені.

25.11.2019