Повітряний флот НАТО поповнився новітнім розвідувальним дроном RQ-4D.

Заплановано, що Альянс володітиме п’ятьма такими апаратами.

 

 

НАТО прийняло на озброєння перший розвідувальний безпілотник RQ-4D виробництва американської компанії Northrop Grumman. У четвер, 21 листопада, літальний апарат довжиною близько 15 метрів приземлився на авіабазі військово-морських сил Північноатлантичного Альянсу Сіґонелла на острові Сицилія. Про це повідомив німецький інформаційний портал Flug Revue. Перед цим дрон здійснив майже 22-годинний переліт з американської військово-повітряної бази Палмдейл, що в Каліфорнії.

 

Загалом на озброєннє НАТО надійде п'ять таких безпілотників. За даними, наданими урядом Німеччини, витрати на виробництво нових розвідувальних дронів становили близько 1,3 мільярда євро. Приблизно третина від цієї суми – це німецькі інвестиції.

 

Нові безпілотники створені на базі американської моделі дрона Block 40 Global Hawk, проте модифіковані відповідно до вимог Північноатлантичного Альянсу. Вони здатні літати на висоті до 18,3 кілометра, перебуваючи в повітрі до 32 годин. Передбачають, що ці апарати можуть бути використані для польотів над Афганістаном.

 

Крім того, як подає Flug Revue, 122 військовослужбовці Бундесверу будуть відряджені на базу Сіґонелла для роботи зі згаданими дронами в рамках так званої системи наземного спостереження НАТО (Alliance Ground Surveillance, AGS).

22.11.2019