Swedbank міг сприяти обходженню Росією збройних санкцій США.

Зокрема, виявлено канали фінансування через банківські рахунки виготовлення російської зброї в Сполучених Штатах.

 

 

Сполучені Штати проводять розслідування про можливе порушення найбільшим банком Швеції Swedbank режиму збройних санкцій щодо Росії. Про це повідомив шведський телеканал STV . 

 

Згідно з результатами розслідування, проведеного телеканалом спільно з Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) та естонської газетою Postimees, через згаданий банк були, зокрема, переказані гроші від російського концерну «Калашников» американській компанії Kalashnikov USA у Флориді, яка займається виробництвом зброї за російською моделлю.

 

У журналістському розслідуванні знайдено докази того, що за відмиванням грошей стоять ключові гравці російської військової індустрії. Зокрема ті, які причетні до виготовлення зброї, яку Росія застосовує у війні з Україною.

 

Щодо «Калашникова», то, за твердженням журналістів-розслідувачів, на рахунки Kalashnikov USA як кредит було переказано 1 мільйон 400 тисяч доларів. При цьому, як стверджують, використовували мережу російського олігарха, який має частку в «Калашникова». Ім'я олігарха не називають. У числі приватних інвесторів концерну, контрольний пакет акцій якого належить «РОСТЕХ», називають Олексія Криворучка, Андрія Бокарьова та Іскандера Махмудова.

 

Найімовірніше, мова йде саме про останнього. Бо встановлено, що Махмудов мав близькі контакти з нещодавно арештованим колишнім російським міністром Миколою Абизовим. Як з'ясували журналісти, екс-міністр відкрив з 2011 року кілька рахунків у естонському відділенні Swedbank, через які здійснював відмивання «брудних» грошей. Загалом з 2011 до 2016 року на його рахунки надійшло 860 мільйонів доларів від пов'язаних з ним 70 компаній з Белізу, Сінґапуру, Кіпру та Британських Вірґінських островів. Як мінімум 38 з цих фірм володіли або продовжують володіти великими російськими активами. Журналісти припускають, що Абизову допомагала «своя людина» в естонському відділенні Swedbank, котра звільнилася в 2017 році, коли рахунки його офшорів були закриті.

 

Російський концерн «Калашников» з 2014 року перебуває під санкціями США. Американській компанії Kalashnikov USA дозволено працювати лише за умови, що вона не отримує грошей з Росії. Будь-які контакти такого типу між США і Росією є порушенням санкцій і вважають кримінальною справою першого порядку в Сполучених Штатах. 

 

Swedbank в четвер, 21 листопада, заявив, що йому невідомо про будь-які порушення санкцій США проти Росії. При цьому він повідомив, що проводить розслідування за фактом заяв про можливе відмивання грошей. Внутрішнє розслідування має завершитися на початку 2020 року.

21.11.2019