Зеленський відкрив міст у Станиці Луганській.

 

Президент України Володимир Зеленський відкрив мостовий перехід через річку Сіверський Донець неподалік контрольного пункту в’їзду/виїзду "Станиця Луганська".

 

Про це повідомила пресслужба Президента.

 

 

"Ми дякуємо ОБСЄ, дякуємо нашим близьким друзям – послам Німеччини, Франції, представникам усіх країн, які приїжджають сюди й дивляться, що ми справді робимо крок за кроком. Від обіцянок – до реальних дій. Ми побудували цей міст, побудували дорогу. Скажу вам чесно, що це складна робота", – заявив Зеленський.

 

Зі слів голови держави, відбудова мосту є знаковою місією, яка демонструє реальні дії української влади. "Це дуже символічно. Тому що це одна з гуманітарних місій української влади та наших близьких партнерів", – сказав Президент.

 

Разом із Президентом із завершенням відбудови мосту ознайомилися посли Німеччини та Франції, країн-учасниць "нормандського формату", а також спецпредставник голови ОБСЄ у складі ТКГ Мартін Сайдік.

 

Відновлення переправи у районі Станиці Луганської – це частина міжнародних зобов’язань України для покращення гуманітарної ситуації на лінії розмежування, зазначили на Банковій.

 

Президент запевнив, що підозри, начебто міст сприятиме в здійсненні атаки на Збройні Сили України, не відповідає правді. "Одразу випереджаю маніпуляції: танк проїхати не зможе – міст надто вузький для цього. Зате по ньому може легко проїхати "швидка", можна перевезти продукти, не треба надважких зусиль, щоб просто перейти з одного боку на інший”, – сказав Зеленський.

 

Під час спілкування із журналістами Володимир Зеленський розповів, що на саміті "нормандської четвірки" намагатиметься переконати Росію погодитися на вибори вже на демілітаризованому Донбасі.

 

"Є найголовніші речі, я про них говорив... Перш за все, повне розуміння конкретного списку всіх українських полонених з термінами їхнього повернення – це перше важливе питання. Друге питання – не фейкове, а серйозне припинення вогню, коли немає жодних пострілів, теж із зрозумілими термінами", – цитує "Укрінформ".

 

У цьому контексті Володимир Зеленський додав, що хотів би також обговорити зобов'язання сторін стосовно припинення вогню. "Що буде, якщо ми домовилися про припинення вогню, а вогонь знову почався? Я би про це теж хотів говорити і мати результат", – пояснив Зеленський.

 

Третьою важливою темою обговорення у "нормандському форматі" він назвав повернення Україні контролю над українсько-російським кордоном на Донбасі.

 

"Четверте питання – я думаю, що воно одне з непростих, тому що складається з багатьох складових, – це можливість проведення місцевих виборів вже на території України, а не на тимчасово окупованій території України. Це найголовніше питання", – резюмував Президент.

 

20.11.2019