Узгоджено новий бюджет Європейської Унії.

Він передбачає збільшення видатків на боротьбу зі зміною клімату та безробіттям, зменшення – на допомогу Туреччині.

 

 

 

Європейський парламент і представники 28 країн-членів Євроунії досягли ввечері в понеділок, 18 листопада, угоди про бюджет ЄУ на 2020 рік. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Надходження до бюджету становитимуть 168,7 млрд євро. Це на 1,5 відсотка більше порівняно з бюджетом 2019 року. Узгоджена сума фінансових надходжень є компромісом між вимогою Європарламенту (171 млрд євро) і побажанням країн-платників (166,8 млрд). Загальна сума витрат становитиме 153,6 мільярда євро, що на 3,4 відсотка більше, ніж роком раніше.

 

Збільшено видатки на захист клімату, на боротьбу з безробіттям серед молоді й впровадження цифрових технологій. У той же час на 85 мільйонів євро зменшено обсяг допомоги кандидату на вступ до ЄУ Туреччині, з якою у Брюсселя в останні місяці чимало суперечок.

 

Єврокомісар з питань бюджету Ґюнтер Еттінґер (Günther Oettinger) заявив, що новий бюджет перенаправить ресурси в ті галузі, де вони особливо необхідні. «Він допоможе створити робочі місця, зустріти віч-на-віч кліматичні зміни і поширити інвестиції по всій Європі», – заявив він.

 

Тим часом експерти не відкидають варіанту «жорсткого Brexit», який, за їхнім твердженням, може спричинити нестачу 16,5 мільярда євро в бюджеті ЄУ. За даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, в разі виходу Великої Британії зі складу ЄУ без угоди лише Німеччині доведеться до кінця 2020 року додатково внести до європейського бюджетеу 4,2 млрд євро.

19.11.2019