Перемовини щодо бюджету Євроунії на 2019 рік зазнали фіаско.

Представники країн-членів ЄУ і депутати Європарламенту не змогли досягти консенсусу.

 

                              Ґюнтер Еттінґер

 

Перемовини, які проводили в Брюсселі представники країн Європейської Унії і депутати Європейського парламенту, були перервані. Учасники не змогли узгодити проект бюджету ЄУ на 2019 рік. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle .

 

Переговори довелося перервати, оскільки сторони не досягли всіх угод до наміченого терміну – нуль годин у вівторок, 20 листопада.

 

Як заявив європейський комісар з питань бюджету Ґюнтер Еттінґер (Günther Oettinger), упродовж наступних кількох днів буде представлено нову пропозицію щодо бюджету від Єврокомісії, щоб забезпечити консенсус до кінця поточного року. Якщо прориву в перемовинах досягти не вдасться, фінансування здійснюватиметься щомісяця, виходячи з того бюджетного обсягу, який існує зараз, без запланованого на 2019 рік підвищення.

 

Раніше повідомляли, що Єврокомісія запропонувала схвалити бюджет обсягом 165,6 мільярда євро, тобто на три відсотки більший за нинішній. Коли почалися переговори, представники країн-членів ЄУ зажадали знизити запланований обсяг на 1,5 млрд євро, а депутати Європарламенту, навпаки, збільшити його на 770 млн євро.

 

Раніше, в серпні, комісар Еттінґер закликав уряд Німеччини підтримати заплановане збільшення бюджету ЄУ. Тим часом фінансове навантаження на Німеччину, яка є найбільшим бюджетним донором Унії (частка ФРН становить близько 35 млрд євро), а також на інші країни-члени повинна зрости після виходу Великої Британії зі складу ЄУ. Останніми рокамии щорічний внесок Лондона становив близько 12 млрд євро – ця країна була третім за величиною платником в загальну європейську касу після Німеччини і Франції.

20.11.2018