Дії британської армії в Іраку й Афганістані можуть стати предметом судового розгляду.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі може також розглянути справу про навмисне і систематичне приховування доказів на державному рівні.

 

 

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі розглядає можливість офіційного розслідування дій британських військовиків проти мирних мешканців в Іраку й Афганістані. Цей судовий процес базуватиметься на матеріалах телепрограми BBC Panorama. Про це й повідомила сама британська телерадіокомпанія.

 

BBC у співпраці з газетою Sunday Times знайшла матеріали про вбивства цивільних осіб і дані про те, що британське командування приховувало інформацію про дії своїх підлеглих. Йдеться в основному про жорстоке поводження зі затриманими та ув'язненими. Panorama знайшла, зокрема, докази, які доводять, що офіційний Лондон приховує вбивства місцевих мешканців у Іраку і Афганістані, вчинені британськими солдатами.

 

Міжнародний кримінальний суд вперше вивчає звинувачення проти Великої Британії і британських громадян. Суд в Гаазі вже давав висновок про те, що дані про військові злочини британської армії в Іраку заслуговують довіри. Тепер вперше МКС може відкрити справу про навмисне і систематичне приховуванні доказів на державному рівні. За словами представників суду, виявлені свідоцтва ймовірних військових злочинів є доволі поважними.

 

Міністерство оборони Об’єднаного Королівства заявило, своєю чергою, що звинувачення безпідставні і що раніше відомство вже надало суду всю запитану інформацію, відкрито з ним співпрацювало і тепер не бачить сенсу в подальших розслідуваннях. Британський міністр закордонних справ Домінік Рааб (Dominic Raab) заявив, що звинувачення щодо всіх випадків, де існували докази, вже були розслідувані.

18.11.2019