У Франківську українські студенти змагались у знанні польської мови.


Шестеро українських студентів отримали сертифікати на безкоштовне навчання у польському виші за гарні знання польської мови. Вони стали переможцями XV Всеукраїнського конкурсу з орфографії польської мови, що 15 листопада відбувся в Прикарпатському національному університеті. Цьогоріч у заході, який традиційно проходив під патронатом Посольства Польщі в Україні, взяли участь 39 студентів-полоністів із 22 закладів вищої освіти України. Про це інформує пресслужба вишу.

 

 

«Цей конкурс є однією з багатьох добрих традицій співпраці не лише Прикарпатського університету та наших польських партнерів – Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському, а й українських університетів», – зазначив під час урочистого відкриття ректор університету Ігор Цепенда.

 

Він відзначив велику зацікавлень студентів вивченням полоністики та участю у конкурсі. За словами ректора, важливою є об’єктивність конкурсу, адже за 15 років його проведення не було жодної апеляції від учасників щодо результатів оцінювання робіт.

 

«Текст диктанту я складаю особисто. Диктант польською мовою. Він складається з багатьох слів різної складності. Цей диктант у формі оповідання і він не містить багато складних слів, але є прості слова, які складаються у складні. Тому учасникам потрібно показати свої вміння пов’язати прості слова у складні. Цьогоріч в основу змісту диктанту лягли спогади студентки з Прикарпаття, яка навчалася у Польщі», – розповіла голова журі Ельжбета Скорупська-Рачинська.

 

За підсумками оцінювання робіт переможницею XV Всеукраїнського конкурсу з орфографії польської мови стала Дарина Сліпчук, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Друге місце посіли Юлія Балаж, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, й Аліна Дьяконова, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

Третє – Анастасія Хоменко, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; Ірина Свіста, студентка Харківського національного університету імені В.Каразіна; Валерія Палій, студентка Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького.

 

 

Переможницю та призерів конкурсу нагородили цінними подарунками та сертифікатами на безкоштовне навчання в Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському. Крім того, всі учасники конкурсу отримали грамоти та призи.

 

Усі фото: pnu.edu.ua

 

Ректор університету професор Ігор Цепенда також вручив подяки за багаторічну партнерську співпрацю радниці ректорки Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському Халіні Ухто та проректору справ студентських Академії Пшемиславу Словіньські, а також пам’ятну нагороду ректорці Академії імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському (Республіка Польща), професорці Ельжбеті Скорупській-Рачинській.

 

Організаторами конкурсу виступили Прикарпатський національний університет, Академія  імені Якуба з Парадижа в Гожуві Великопольському (Польща), Центр полоністики та кафедра слов’янських мов факультету філології Прикарпатського національного університету.

 

18.11.2019