Парламент Каталонії знову проголосував за незалежність.

Конституційний суд визнав це рішення антиконституційним.

 

 

Парламент Каталонії проголосував у вівторок, 12 листопада, за незалежність від Іспанії. «Законодавча палата висловлює свою волю реалізувати в конкретній формі право на самовизначення відповідно до волі каталонського народу», – процитувало резолюції парламенту іспанське видання El País.

 

За незалежність проголосував загалом 61 депутат. Це представники трьох каталонських націоналістичних партій: «Разом за Каталонію», Ліві республіканці та «Кандидати народної єдності». Проти проголосували партії, які виступають за збереження територіальної єдності Іспанії: Народна партія, Соціалістична партія і «Громадяни». Разом – 54 депутати.

 

«Народник» Алехандро Фернандес (Alejandro Fernández) назвав резолюцію такою, що «знову зневажає права каталонців». Депутат від «Громадян» Начо Мартін (Nacho Martín) охарактеризував її як «випад проти демократії і миру в регіоні». Соціаліст Ферран Педрет (Ferran Pedret) назвав резолюцію «жалюгідною провокацією».

 

Конституційний суд і уряд Іспанії заздалегідь попередили керівників каталонського парламенту про кримінальну відповідальність, під яку вони підпадають в разі ухвалення сецесійної резолюції. Щойно документ було ухвалено, як КС визнав його антиконституційним.

12.11.2019