НАБУ затримало ексзаступника голови Нацбанку через 1,2 млрд грн.

 

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про затримання групи зі семи осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України. Згідно з інформацією медій, серед затриманих є ексзаступник голови Нацбанку та голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Олександр Писарук.

 

 

Як повідомила пресова служба НАБУ, ідеться про махінації зі стабілізаційним кредитом ПАТ "ВіЕйБі Банк".

 

Не називаючи прізвищ, Антикорупційне бюро повідомило, що затримано колишніх та чинних посадовців Національного банку України, ПАТ "ВіЕйБі Банк" та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами "ВіЕйБі Банку".

 

Дії затриманих кваліфіковано за ч.5 ст.191 КК (привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою).

 

Як повідомив колишній нардеп Сергій Лещенко, голову правління "Райффайзен Банку Аваль" Олександра Писарука звільнили після оголошення підозри. Вищий антикорупційний суд у вівторок наче мав обрати йому запобіжний захід.

 

"Ідеться про підготовку рішення правлінням НБУ про виділення 1,2 млрд грн рефінансування, котре виділили на один із банків аграрного олігарха Олега Бахматюка – VAB Bank. Врешті гроші вивели із банку, а надані застави виявилися фікцією", – прокоментував Лещенко.

 

Олег Бахматюк визнав свій борг і сказав, що раніше належний йому агрохолдинг "Укрлендфармінг" направив Фонду гарантування вкладів фізосіб як арбітражному керуючому офіційну пропозицію про поетапне погашення 8 млрд грн боргів, належних бізнесменові й виведених із ринку банків VAB Банк і "Фінансова ініціатива", та внесення 500 млн грн гарантійного внеску.

 

"Далі – по 1 млрд грн на рік. Ця пропозиція залишається в силі, і я активно працюю над забезпеченням такого фінансування", – заявив Бахматюк в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

Він заперечив закиди про втечу з України, заявивши про те, що впродовж минулого тижня проводив активні переговори на Близькому Сході, зокрема з представниками компанії Cargill. "Я нікуди не тікав, активно працюю", – запевнив бізнесмен.

 

"Ми не очікували таких кроків, тому що, за нашою інформацією, Фонд гарантування активно працював над нашою пропозицією. Це спроба поламати всю домовленість і показати зовнішнім інвесторам, що це не спрацює. Це якийсь сюр і подвійні стандарти", – виправдовується Бахматюк.

 

Агробізнесмен оприлюднив відкритого листа до Президента Володимира Зеленського, в котрому заявляє про незаконність кримінального переслідування й пропонує вирішити проблему за столом переговорів.

 

12.11.2019