У Львові шукатимуть останки польських солдатів.

 

Фахівці з Інституту національної пам’яті Польщі хочуть іще в листопаді розпочати пошуки останків польських солдатів на околицях Львова. Археологи й антропологи з Польщі працюватимуть у місцях поховання солдатів Війська польського, які загинули у вересні 1939 року. Про це інформує Польське радіо.

 

 

Про те, що Україна погодилася на початок пошукових робіт у двох місцях поховання солдатів Війська польського, які загинули в 1939 році неподалік Львова, вчора заявив голова Кабінету президента Республіки Польща Кшиштоф Щерський. Як повідомив Щерський, під час 28-го засідання у Львові Консультаційного комітету президентів Польщі й України заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква передав йому згоду Міністерства культури, спорту і молоді на початок пошукових робіт у цих двох місцях.

 

Докладніше про заплановані пошуки розповіла віцедиректорка Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі Анна Шельонґ. За її словами, місця, куди без перешкод можуть уже поїхати польські фахівці, – це два мікрорайони Львова – Збоїща та Голоско. Саме там 1939 року тривали бої польських солдатів із німецьким Вермахтом.

 

«На Голосках є могила, виявлена в попередні роки працівниками колишньої Ради охорони пам’яті, боротьби і мучеництва (…). Там є могили приблизно 120 солдатів, які потрібно ексгумувати, однак проводити ці роботи цього року, у зв’язку з їхніми обсягами й осінньо-зимовими умовами, вже надто пізно. Натомість ще в листопаді ми хочемо провести оглядові роботи у Збоїщах, що полягатимуть у розміщенні та демаркації меж могил, де також поховані солдати вересня 1939 року», – сказала Шельонґ.

 

У вівторок, 5 листопада, у Львові відбулося 28-ме засідання Консультаційного комітету президентів України та Республіки Польща у форматі зустрічі співголів – заступника керівника Офісу Президента України Ігоря Жовкви та державного секретаря – керівника Кабінету президента Республіки Польща Кшиштофа Щерського.

 

 

Як повідомили в Офісі Президента України, окрему увагу співрозмовники приділили питанням ушанування спільної історичної пам’яті, позитивно оцінили прогрес у реалізації відповідних домовленостей, досягнутих на рівні глав держав. Ігор Жовква висловив сподівання, що одним із результатів перезавантаження українсько-польського діалогу буде належне упорядкування місць української пам’яті на території Польщі.

 

 

07.11.2019