Визначено англійське слово 2019 року.

Причому цьогоріч це навіть словосполучення: climate strike – кліматична страйк.

 

 

Словом 2019 року в англійській мові за версією видавництва Collins English Dictionary став вираз climate strike (кліматичний страйк). Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС

 

Вперше це слово було зареєстроване видавництвом 2015-го року після акцій протесту в Парижі, де проходила конференція зі зміни клімату. Але цьогоріч фреквенція його вживання зросла в понад сто разів. І все це завдяки Ґреті Тунберґ (Greta Thunberg) – 16-річній шведській школярці, котра з 2018 року розпочала серію щотижневих акцій протесту біля стін парламенту в Стокгольмі. Вона і її однодумці вимагали розпочати активну боротьбу проти змін клімату.

 

У шорт-лист 2019 року увійшло й інше слово з лексикону захисників довкілля: rewilding. Воно означає повернення тієї чи іншої місцевості в дикий природний стан.

 

Інші слова, які увійшли до шорт-листа: influencer (людина, що чинить вплив на уми через соцмережі); deepfake (заснована на штучному інтелекті методика створення сфальшованих аудіо- чи відеозаписів, які неможливо відрізнити від справжніх); hopepunk (оптимістичний напрямок сторітеллінґу, який протиставляється похмурому антиутопічному grimdark).

 

Варто зазначити, що «екологічне» поняття стає словом року за версією Collins English Dictionary другий рік поспіль. 2018 року ним стало single-use (одноразовий, що здебільшого застосовується щодо виробів із пластику), частота вживання якого за п'ять років зросла вчетверо.

07.11.2019