Зеленського шокували умови виробництва танків у Харкові.

 

Президент України Володимир Зеленський висловив обурення умовами праці на "Заводі імені Малишева" у Харкові та ефективністю його роботи. Зеленського шокувала розповідь працівників про те, що за десять років "Малишев" збудував лише один танк.

 

Про це Зеленський заявив після відвідин низки харківських оборонних підприємств на спільній нараді з генеральним директором держконцерну "Укроборонпром" Айварасом Абромавичусом, повідомляє УНІАН.

 

 

"У нас понад 10% підприємств "Укроборонпрому" розташовані на Харківщині. Зараз ми були на авіаційному заводі, були на легендарному заводі Малишева, побачили, що там відбувається. По-перше, я в шоці. Що стосується статистики. Нам сказав директор заводу, що з 2009 року один танк побудували для ЗСУ", – сказав Зеленський.

 

Президент також вказав на заборгованість зі зарплат на оборонних підприємствах, а також на невисокі оклади співробітників – в окремих випадках заборгованість сягає чотирьох років; на Харківському авіаційному заводі середня зарплата становить 3,5 тисячі гривень.

 

"Як може людина поважати себе і працювати на державу? Як він взагалі може називати себе людиною за таких умов? Мені сказали, що взимку люди працювали в приміщенні, де була температура 0 градусів. Ми як до худоби ставимося до людей, а потім хочемо, щоб вони поважали владу, поважали Україну, щоб вони нікуди не виїжджали й щоб підприємства у нас працювали", – сказав голова держави.

 

Також Зеленський доручив прем'єр-міністру Олексію Гончаруку терміново скликати засідання уряду із залученням силових відомств, щоб виправити ситуацію з будівництвом бронетехніки для армії. "Щоб ми розуміли, хто у нас замовник, скільки танків. Чому ми для когось, для Таїланду, робимо, а для України не робимо? Чому у нас є прекрасні літаки й прекрасні конструктори, тільки ми нічого не виробляємо і нічого не літає?" – здивувався Президент.

 

Володимир Зеленський закликав Кабінет Міністрів та концерн "Укроборонпром" вирішити проблему. "Я попрошу вас з урядом з'єднатися, – сказав Зеленський, звертаючись до керівника концерну Айвараса Абромавичуса. – Щоб ми протягом тижня знайшли цю дату на зустріч. Нехай на вихідних. Поки не зима. Я розумію, що умови не зміняться і взимку люди будуть працювати в тих же умовах", – додав Зеленський.

 

ДП "Завод ім. Малишева" – найбільший виробник бронетехніки в Україні.

 

У співпраці з Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. Морозова та Харківським конструкторським бюро з моторобудування підприємство випускає сучасні зразки спеціальних гусеничних та колісних машин військового призначення, а також пропонує програми модернізації техніки, яка є на озброєнні багатьох країн світу.

 

Основні напрямки виробництва заводу ім. Малишева: важка бронетехніка (танк "Оплот", БРЕМ-84, модернізація танків Т-64, Т-72, Т-54/55/62), легка бронетехніка (БТР-3У, БТР-4, БТР "ДОЗОР-Б", модернізація БТР-60/70, БТР-50, БМП-2), бойові модулі для легкої бронетехніки.

 

"Завод ім. Малишева" перейшов під контроль державного концерну "Укроборонпром" в листопаді 2011 року через збитковість підприємства, основними причинами якої стали недостатнє фінансування заводу за держзамовленням та відсутність стратегічного менеджменту.

 

06.11.2019