"Газпром" виголосив ультиматум Україні для нового контракту.

 

Російський "Газпром" назвав дві умови, необхідні для продовження транзиту російського газу до Європи газотранспортною системою України після 2019 року: відмова від судових оскражень та згода на прямі закупівлі.

 

Про це заявив голова "Газпрому" Алєксєй Міллєр на зустрічі з уповноваженим уряду Німеччини з питань транзиту газу через Україну Георгом Графом Вальдерзее.

 

 

Так, Росія вимагає врегулювання судових суперечок поміж "Газпромом" і "Нафтогазом". "Це означає взаємну відмову від претензій і припинення судового розгляду справ [...]. Також ідеться про скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу за нібито зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України і відновлення порушених майнових прав компанії [в Україні]", – переказує пресслужба "Газпрому".


"Друге важливе питання – готовність України до прямих закупівель російського газу з 2020 року і визначення обсягів закупівель. Рішення української сторони напряму впливає на пропускну здатність російської газотранспортної системи, котру мусить підтримувати "Газпром" на кордоні з Україною", – зазначили в російській компанії.

 

Зустріч Міллєра і Вальдерзее була присвячена власне співпраці України та Росії в газовій сфері після 2019 року.

 

Нагадаємо, 31 жовтня президент Росії Владімір Путін закликав "Газпром" і "Нафтогаз" обнулити всі обопільні вимоги у газовій суперечці.

 

Днем раніше у Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС на тему нового довгострокового контракту на транзит російського газу через Україну, котрі прориву так і не принесли.

 

Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович презентував сторонам параметри щодо тривалості контракту, обсягів та тарифів, котрі виявилися прийнятними для української сторони, але не відповідали захцянкам росіян.

 

Цього тижня виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що "Нафтогаз" скерував до Стокгольмського арбітражу нові позовні вимоги до російського "Газпрому".

 

06.11.2019