Новим послом Канади призначено Ларису Ґаладзу.

 

Новим послом Канади в Україні призначено Ларису Ґаладзу.

 

Про це повідомила міністр закордонних справ й Канади Христя Фріланд.

 

Лариса Ґаладза із Романом Ващуком

 

"Ларису Ґаладзу призначено послом Канади в Україні. Пані Ґаладза замінює Романа Ващука", – ідеться в повідомленні.

 

"Це призначення є для мене і моєї родини велика честь. Не можу дочекатися розпочати роботу на новій посаді в Україні", – прокоментувала пані Лариса на своїй сторінці у twitter.

 

Перед призначенням амбасадором Лариса Ґаладза займала посаду генерального директора Департаменту стабілізаційних і миротворчих операцій МЗС Канади.

 

Лариса Ґаладза (у шлюбі – Кронин) походить із багатодітної української сім'ї. В родині Романа та Ірини Ґаладз – шестеро дітей. Батько Лариси, Роман Ґаладза, – священик Української Греко-Католицької Церкви, настоятель парафії Святого Іллі у Брамптоні, що біля Торонто. Лариса Ґаладза – активна учасниця життя греко-католицької громади, про неї є багато згадок на інтернет-сторінках УГКЦ у Канаді.

 

У 2014 році дерев'яна церква Св. Іллі, розпис котрої здійснив Богдан Турецький, згоріла. Для о. Романа, його родини та всієї греко-католицької громади то було велике горе. Після пожежі Роман Ґаладза мав дуже щиру розмову зі своєю парафією, під час котрої люди домовилися відбудувати храм. "Будівлі вже нема. Але церква залишається, бо церква – це ви і я, це кожен з нас", – сказав о. Роман. Донька, Лариса Ґаладза-Кронин, була розчулена батьком: "Хто ще міг би змусити нас посміхнутися день після того, як згоріла церква?". 

Церкву відбудували наново за два з чимсь роки.

 

Лариса Ґаладза і Блаженніший Святослав

 

Лариса Ґаладза навчалася в Трініті-Коледжі в Університеті Торонто; у 1994 році отримала диплом бакалавра з відзнакою (політичні науки та етика). У 1996 році отримала диплом магістра міжнародних відносин у Карлтонському університеті.

 

З 1996 року – на службі у Департаменті національної оборони. Працювала на посадах, пов'язаних з політикою в Управлінні таємної ради (в 2001 році) та в Секретаріаті Казначейської ради (з 2003 по 2006 рік), перед тим як перейти до Громадської безпеки Канади, де була директором стратегічної політики та досліджень, а потім старшим директором з питань політики національної безпеки.

 

У 2012-2014 рр. працювала в Управлінні таємної ради на посаді директора з питань діяльності Комітету з соціальних питань уряду.

 

У 2014-2016 рр. – генеральний директор з питань прийняття до громадянства та імміграції Канади.

 

У 2016-2019 рр. – директор Департаменту стабілізаційних і миротворчих операцій МЗС Канади.

 

Роман Ващук, який раніше обіймав посаду канадського посла в Україні, завершив свою п'ятирічну каденцію цієї осені.

 

05.11.2019