Іран запускає нові центрифуги для збагачення урану.

Таким чином Тегеран порушує чергові пункти ядерної угоди.

 

                                  Академік Алі Акбар Салехі

 

Іран вводить додатково 30 сучасних центрифуг IR-6 для збагачення урану, про що в понеділок, 4 листопада, в інтерв'ю державному телеканалу заявив іранський академік Алі Акбар Салехі, котрий є керівником Іранської організації з атомної енергії. За його словами, цей крок демонструє «здатність і рішучість» країни.

 

У той же час запуск центрифуг порушує чергові пункти зобов'язань Ірану, які містяться в ядерній угоді, тобто у Спільному всеосяжному плані дій (СВПД). Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Нагадаємо, що ще 2018 року Сполучені Штати вийшли з СВПД і з того часу Вашінґтон неодноразово розширював санкції проти Тегерана. У відповідь Іран поступово скорочує свої зобов'язання за угодою, укладеною 2015 року, яку, окрім США, підписали Франція, Велика Британія, Росія, Китай і Німеччина. Зокрема, на початку вересня 2019 року Тегеран припинив виконання своїх зобов'язань в рамках СВПД, які стосуються досліджень і розробок в ядерній сфері, про що заявили в МЗС Ірану. Влада країни пояснила цей крок реакцією на наслідки виходу США з ядерної угоди, в тому числі на відновлення санкцій, а також на нездатність європейських країн виконати власні зобов'язання. Хоча, на відміну від США, інші країни заявили про готовність і надалі дотримуватися угоди.

04.11.2019