РПЦ розриває відносини з главою Елладської церкви.

Причиною стало те, що архієпископ Атенський визнав автокефалію України.

 

                                   архієпископ Атенський Ієронім II

 

Російська православна церква припиняє євхаристійне спілкування з главою Елладської православної церкви. Відтепер патріарх Кірілл під час богослужінь не поминатиме архієпископа Атенського Ієроніма II. Про це розповів керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон в етері телеканалу «Россия-24» в суботу, другого листопада. За його словами, ця погроза почне діяти вже під час богослужіння третього листопада.

 

«Це означає, що коли патріарх [Московський і Всієї Русі] буде звершувати богослужіння, він не поминатиме Атенського архієпископа, як він вже не згадує Константинопольського патріарха. Я думаю, що вже в найближчу неділю, коли патріарх служитиме, цього поминання не буде. Це означає, що ми припиняємо євхаристійне спілкування з Атенським архієпископом», – заявив митрополит Іларіон.

 

Він пояснив, що позиція РПЦ пов'язана з рішенням Елладської православної церкви визнати Православну церкву України (ПЦУ). «Ми шкодуємо про те, що Елладська церква ухвалила таке рішення. Ми сподіваємося, що жодна інша помісна православна Церква не піде за цим сумним прикладом», – сказав митрополит Іларіон. Водночас він додав, що РПЦ припиняє відношення не з усієї Елладською церквою. «Ми, як і раніше, зберігатимемо спілкування з усіма тими архієреями, які не визнають український розкол, а такі в Елладській церкві є», – зазначив митрополит.

 

У п'ятницю ввечері, першого листопада, Паломницький центр РПЦ оприлюднив на своєму сайті «чорний список» єпархій Елладської православної церкви, «небажаних для відвідування паломниками з Російської православної церкви».

03.11.2019