Конґрес США виступив проти запрошення Росії на саміт G7.

Комітет Палати представників схвалив відповідну резолюцію.

 

                                   конґресмен Альбіо Сірес

 

Комітет зі закордонних справ Палати представників Конґресу США одностайно схвалив двопартійну резолюцію проти запрошення Росії на майбутні саміти країн «Великої сімки». Автор резолюції – конґресмен від Демократичної партії, котрий репрезентує штат Нью-Джерсі, Альбіо Сірес (Albio Sires) – повідомив про це на своєму офіційному сайті в середу, 30 жовтня.

 

У документі нагадується, що «2014 року Росія незаконно окупувала український Крим і частину Східної України», а це є «прямим порушенням засадничих принципів міжнародного права, а також Хартії ООН, Гельсінського Заключного акту та Будапештського меморандуму 1994 року».

 

«У березні 2014 року G8 призупинила участь в ній Росії, що стало прямим результатом її дій в Україні, і замість цього продовжила роботу як G7... Сім країн, котрі залишилися, узгодили низку умов, які повинні бути дотримані для того, щоб Росії дозволили брати участь у майбутніх самітах. Росія не виконала жодної з цих умов. Президент Росії Володимир Путін продовжує порушувати міжнародне право в українському Криму та інших місцях, а також продовжує підривати демократію і права людини як вдома, так і за кордоном», – йдеться в резолюції.

 

Албіо Сірес, виступаючи 30 жовтня на засіданні Комітету з міжнародних справ Палати представників, сказав: «Я вніс цю резолюцію після того, як президент Трамп висловив своє бажання запросити Путіна на саміт G7 наступного року. Я зробив це, щоб підтвердити думку Конґресу з цього приводу, яка існує вже тривалий час. Росія не змінила свого курсу – вона стала ще агресивнішою щодо України та інших країн, включно зі США».

31.10.2019