Верховна Рада перейменувала Переяслав-Хмельницький.

 

Верховна Рада перейменувала місто Переяслав-Хмельницький Київської області на Переяслав.

 

 

Постанову №2175 підтримали 267 народних депутатів, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

Член комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зазначив, що з поданням про перейменування Переяслав-Хмельницького до профільного комітету звернулася Київська обласна рада.

 

Він також уточнив, що це перейменування ініційоване Переяслав-Хмельницькою міською радою з метою повернення місту історичної назви, яку підтримала територіальна громада на громадських слуханнях.

 

В Українському інституті національної пам’яті підтримали пропозицію про повернення місту його історичної назви.

 

"Перейменування м. Переяслав у жовтні 1943 р. було виключно кон’юнктурним рішенням радянської влади, спрямованим на подальше вкорінення у свідомості українців історичного міфу про «возз’єднання України з Росією» – «віковічного прагнення двох братніх народів», яке знайшло своє втілення на Переяславській раді 1654 року... Таким чином, повернення місту його історичної назви сприятиме відновленню національної пам’яті українського суспільства, а також подоланню історичних міфів про «споконвічне прагнення українського народу до возз’єднання з російським народом»", – ідеться у коментарі УІНП.

 

30.10.2019