"Шпигун родом із України": Підполковник США дав свідчення конґресменам про розмову зі Зеленським.

 

Підполковник Сухопутних сил США Александр Віндман, який з 2018 року опікувався питаннями України в Раді національної безпеки США, дав свідчення американським конґресменам, котрі проводять розслідування в рамках процедури імпічменту президента. Віндман розповів парламентарям, що був занепокоєний розмовою між Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським, і вважав зусилля американської адміністрації тиском на офіційний Київ.

 

 

Як повідомляє "Голос Америки", доповідь Віндмана спричинила гострі дебати серед конґресменів. Напередодні низка республіканців поставили під сумнів відданість Віндмана, уродженця України (батьки Александра еміґрували до США в кінці 70-х, коли він іще не ходив до школи), Сполученим Штатам Америки, а дехто навіть натякав на те, що він може бути шпигуном.

 

Під час доповіді республіканці намагали вивідати у Віндмана, хто саме є викривачем. Вони не бачать у своїх запитаннях підступності: стверджують, що хотіли довідатися, з ким Александр ділився інформацією.

 

У вступній промові Віндмана, опублікованій напередодні, підполковник стверджує, що він двічі засвідчував свою стурбованість стосовно кроків по відношенню до України.

 

Так, після зустрічі тогочасного секретаря Ради національної безпеки України Олександра Данилюка з радником з національної безпеки США Джоном Болтоном, котра відбулась 10 липня, Віндман заявляв юристу Ради національної безпеки США своє занепокоєння ремарками, озвученими на зустрічі послом США до ЄС Ґордоном Сондлендом стосовно необхідності розслідування Україною дій родини Байденів та діяльності компанії Burisma.

 

Подібне занепокоєння Віндман висловлював юристу Ради національної безпеки і після розмови 25 липня між президентом США Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським.

 

"Мене непокоїла ця телефонна розмова. Я не думав, що належно вимагати від іноземного уряду розслідувати дії американського громадянина, і я непокоївся, як це вплине на підтримку урядом України. Я розумів, що якщо Україна проводила б розслідування, це безперечно призвело б до втрати двопартійної підтримки, яку Україна мала. Це зашкодило б національній безпеці США", – зазначив він.

 

У своїй промові Віндман також наголосив, що США та Україна мають "залишатись стратегічними партнерами і співпрацювати над розбудовою стабільної, процвітаючої та демократичної України, інтегрованої до євроатлантичної спільноти".

 

30.10.2019