Генпрокурор призначив нового керівника для "справ Майдану".

 

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка призначив Віктора Мисяка начальником Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках.

 

 

Заступником керівника призначено Олексія Донського, котрий раніше очолював відділ організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Управління спеціальних розслідувань ГПУ, повідомила пресслужба відомства.

 

Раніше Віктор Мисяк обіймав посаду заступника начальника Департаменту – начальника управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії ГПУ.

 

Сам Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013–2014 роках, створили 21 жовтня.

 

24 жовтня заступник генерального прокурора України Віктор Чумак заявив на брифінґу, що справи про злочини проти Революції гідності не пропадуть, а Олексія Донського збережуть на керівній посаді.

 

"Ми пішли на створення спеціального управління щодо процесуального керівництва розслідуванням справ Майдану. Замначальником цього управління буде Олексій Донський – той, який разом з Горбатюком вів розслідування справ Майдану", – сказав Чумак.



"Ніхто не зупиняється в розслідуваннях справ щодо Майдану, будуть призначені люди, керівником буде прокурор із тієї самої робочої групи, тому що йдеться не про одного Горбатюка, а про 43 людей, які працюють над розслідуванням цих злочинів", – пообіцяв заступник генпрокурора.

 

Адвокатська дорадча група, котра об'єднує адвокатів родин Небесної сотні, привітала рішення керівництва Генпрокуратури зберегти при роботі Олексія Донського. Водночас адвокати висловили обурення призначенням Віктора Мисяка: раніше Мисяк уже мав стосунок до процесуального керівництва над "справою Майдану", і тоді запам'ятався саботажем.

 

"Це абсолютно неприйнятно, якщо генпрокурор і справді націлений на ефективне розслідування справ Майдану і гідне представлення обвинувачення в суді. Віктор Мисяк – в якості протеже [колишнього заступника генерального прокурора] Сергія Кізя вже очолював управління процесуального керівництва у справах Майдану, створене Юрієм Луценком в серпні на місці ліквідованого відділу прокурорів. І за цей час запам'ятався лише як права рука Кізя, повноцінно приймав участь у саботажі справ", – ідеться в заяві адвокатів.

 

На думку правників, призначення Мисяка – "знак для слідчих і прокурорів, що реальної мети досягти результатів у розслідуваннях справ Майдану у керівництва ГПУ немає".

 

30.10.2019