Обрано нового гендиректора МАГАТЕ.

Ним став аргентинський дипломат Рафаель Ґроссі.

 

 

Постійного представника Аргентини в Австрії Рафаеля Ґроссі (Rafael Grossi) обрано новим генеральним директором Міжнародної аґенції з атомної енергії (МАГАТЕ). Його кандидатуру у вівторок, 29 жовтня, підтримали дві третини Ради керівників МАГАТЕ. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Конкурентом Ґроссі був представник Румунії Корнель Феруце (Cornel Feruta). Останній з липня цього року тимчасово виконував обов'язки генерального директора після раптової смерті на 73-му році життя попереднього керівника організації Юкії Амано, котрий очолював МАГАТЕ з 2009 року. Раніше в МАГАТЕ пан Феруце обіймав посаду помічника генерального директора і головного координатора, а працювати в МАГАТЕ він почав з вересня 2013 року.

 

58-літній Ґроссі з 2010-го до 2013 року був шефом кабінету МАГАТЕ. Аргентинця вважали доволі амбітним політиком, він вже давно претендував на керівні посади в МАГАТЕ. Ці амбіції й коштували йому місця праці в Аґенції, коли Амано звільнив його з посади. Тож Ґроссі довелося розпочати діяльність представника Аргентини в Австрії та в структурах Організації Об’єднаних Націй, які дислокуються у Відні.

 

Після згаданого голосування в Раді керівників Ґроссі вже заявив про бажання «заново відрегулювати» МАГАТЕ, щоб посилити увагу до таких проблем, як ядерна безпека.

 

Проте кандидатура аргентинця повинна ще бути офіційно затверджена на Генеральній конференції організації, в якій репрезентовані всі держави-члени.

 

Створена в 1957 році МАГАТЕ є незалежною міжурядовою організацією в системі ООН. Її головна мета – гарантування нерозповсюдження ядерної зброї.

29.10.2019