Єврокоміся пропонує Україні та Росії транзитний контракт на 10 років.

 

Тристоронні консультації між Європейською комісією, Україною та Росією щодо транзиту російського газу територією України дозволили уточнити позиції сторін з підготовки договору про транспортування газу, який буде підписаний за європейськими правилами.

 

Про це заявив за підсумками переговорів міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Європейські пропозиції базуються на 10-річному контракті та на обсягах 60 (млрд кубометрів газу на рік) стабільних та 30 – змінних обсягів транспортування газу через ГТС України... Ми в рамках нашої дорожньої карти рухаємося в частині зміни українського законодавства, і, відповідно, транспортні угоди будуть підписані відповідно до європейського законодавства", – сказав міністр.

 

Оржель зауважив, що ця пропозиція відповідає інтересам європейської та української сторін. З його слів, оскільки процеси адаптації українського законодавства, зокрема в частині анбандлінгу, тривають, українська сторона, за дорожньою картою, буде готова підписати договори на транспортування газу до 17 грудня цього року.

 

"Для нас дуже важливо, що європейська сторона сама пропонує ці цифри, і ця пропозиція опрацьована з точки зору процедури – як ми підписуємо і коли ми підписуємо. Ми мамо надію, що підпишемо цей договір до кінця року і забезпечимо стабільність постачання на європейські ринки. Я вважаю, що дуже важливо, щоб була стабільність продажу газу з російської сторони", – сказав міністр.

 

Він наголосив на тому, що українська сторона виступає за інтенсифікацію переговорів і готова займатися конкретними технічними та політичними питаннями, які можуть бути пов’язані з цими переговорами.

 

Натомість російська сторона під час тристоронніх консультацій щодо транзиту газу запропонувала так званий "пакетний підхід", який включає укладення транзитного контракту одночасно з вирішенням інших питань, зокрема виконанням арбітражних рішень та прямих закупок Україною газу із РФ.

 

"Питання транзитного договору зовсім не напряму зв’язано з питанням інших пакетних пропозицій… В даному випадку ми максимально захищаємо інтереси України. Сам транзитний договір і ті умови, які ми сьогодні підтримали разом з нашими європейськими партнерами, не зв’язані напрямку з питаннями інших пакетних домовленостей. Ми чітко говоримо про те, що договори на транспортування мають бути чітко відпрацьовані і надані відповідні гарантії на енергетичних ринках Європи і України. А питання пакетних домовленостей мають бути відпрацьовані в рамках двосторонньої взаємодії компаній-суб’єктів господарювання за умови досягнення взаємовигідних позиції", – наголосив Оржель.

 

Міністр зауважив, що українська сторона має намір незабаром проводити консультації з цього приводу, результатом яких можуть стати відповідні рішення. "Підкреслюю, ми можемо досягти рішень. Але можливо, що ми й не зможемо знайти якісь рішення. В цих умовах головним пріоритетом для нас буде український інтерес", – додав Оржель.

 

Голова Міненерго зауважив, що головним пріоритетом української сторони залишається забезпечення стабільності постачання газу на європейський ринок, а також отримання від Росії стабільних обсягів газу в кількості, яка необхідна для забезпечення роботи української газотранспортної системи.

 

У понеділок, 28 жовтня, у Брюсселі пройшов черговий раунд тристоронніх консультацій між Єврокомісією, Україною і Росією щодо нового контракту на транзит російського газу на європейський ринок територією України.

 

У "Нафтогазі" повідомили, що під час консультацій російська делегація знову порушила питання перегляду рішень Стокгольмського арбітражу. "Говорити про будь-які "пакетні рішення усіх проблем" включно з варіантами погашення боргу "Газпрому" за результатом Стокгольмського арбітражу до цього неможливо”, – заявили в українськиій компанії.

 

Контракт на транзит газу, підписаний 10 років тому, завершується в кінці 2019 року.

 

У Росії пропонували продовжити чинний контракт на транзит на 1 рік. Україна та Єврокомісія виступають за укладення договору на транзит газу терміном на 10 років.

 

Попередні раунди тристоронніх переговорів щодо транзиту газу відбулися 17 липня 2018 року, 21 січня та 19 вересня 2019 року.

 

29.10.2019