Мер Нового Роздолу подав у відставку.


Міський голова Нового Роздолу Андрій Мелешко та його перший заступник подали заяви про відставку. Про це написав на своїй fb-сторінці депутат Львівської облради Володимир Гірняк.

 

Андрій Мелешко. Фото: visrozdil.lviv.ua

 

«Через критичну ситуацію на Новороздільській ТЕЦ сьогодні мер Нового Роздолу та його заступник подали у відставку. Місто, яке і так на межі теплового колапсу, залишилося без керма. Особисто щойно спілкувався з паном Мелешком, який підтвердив цю інформацію. Ситуація вимагає негайної реакції. Маємо правовим методом забезпечити виділення коштів і запустити тепло. Не можна допустити доведення атмосфери в місті до критичної поділки», – написав Гірняк.

 

У телефонному коментарі виданню Zaxid.net мер Нового Роздолу Андрій Мелешко підтвердив, що пішов у відставку. Причиною такого рішення назвав стан здоров’я.

 

Про те, що місто залишилося без керівництва, повідомив також депутат Новороздільської міської ради Анатолій Шалаєв.

 

«Міський голова Нового Роздолу Андрій Мелешко та перший заступник мера подали заяви про відставку, перед тим склав повноваження заступник із комунальних питань.

 

30-тисячне місто залишилось без керівництва. Виконком – паралізований. Догралися... питання з теплопостачанням міста не вирішене...» – зазначив Шалаєв на своїй fb-сторінці.

За словами депутата, однією з причин відставки міського голови стала критична ситуація з теплопостачанням у місті. А останньою краплею – невирішене питання з виплатою заборгованої зарплати працівникам Новороздільської ТЕЦ: «14 млн грн – саме таку суму виділять для вирішення проблем із теплопостачанням Нового Роздолу та Новояворівська з обласного бюджету! Але як хочуть фінансувати борги з зарплати приватної фірми – досі невідомо. Саме це питання стало останньою краплею, і міський голова Нового Роздолу разом із своїми заступниками пішов у відставку...»

 

Як повідомляла раніше ЛОДА, на початок жовтня розмір боргів перед працівниками Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ становив 11 млн грн.

 

 

Також Шалаєв написав про створення Комітету спасіння Нового Роздолу: «Місто Новий Розділ обезголовлене – міський голова, обидва заступники – склали свої повноваження. Питання з початком опалювального сезону не вирішене!!! Обіцянки  залишились обіцянками та зашморгом на шиї новороздільців. Порятунком Нового Роздолу мають перейматися саме новороздільці. Очільникам області начхати на наші проблеми. Олігархи далі чубляться за ласу ТЕЦ та виробництво електроенергії заради дешевого газу для населення. Чекати вже ніколи. Нас очікує сумна доля Алчевська… Оголошуємо створення комітету спасіння».

 

Як розповів сьогодні депутат виданню «Діло», містяни налаштовані радикально й готові перекривати траси та палити шини, якщо питання не буде вирішене: «Сьогодні мені дзвонили місцеві і казали, що готові і шини палити, і траси перекривати. Зараз обговорюємо, коли буде наше перше зібрання Комітету спасіння міста».

 

Він додав, що у вівторок містяни планують приїхати до керівництва області та прийти на сесію облради, «щоб висловити свою позицію та показати, що ці проблеми не зробили мешканці Нового Роздолу, а хочуть лише тепла, а працівники ТЕЦ – заробітної плати». А на понеділкову сесію міської ради Нового Роздолу запросили голів ЛОДА та ЛОР.

 

Нагадаємо, 18 жовтня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ситуацію з підготовкою до опалювального сезону в двох містах Львівщини – Новояворівську та Новому Роздолі – визнали надзвичайною, позаяк керівна компанія не спроможна виконати взяті на себе зобов’язання.

 

 

Щоб не допустити зриву опалювального сезону, на АТ «Укрзалізниця» поклали обов’язки здійснення функцій оператора систем розподілу відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» у містах Новий Розділ та Новояворівськ.

 

У межах засідання також вирішили, що частину коштів, необхідну для запуску ТЕЦів, першочергово на погашення заборгованості заробітної плати працівникам, співфінансуватимуть з обласного та місцевих бюджетів. Кошти скерують на поворотній основі, тобто згодом управитель має повернути їх у бюджет.

 

Окрім того, департаменту розвитку та експлуатації ЖКГ Львівської ОДА спільно з органами місцевого самоврядування доручили забезпечити допомогу для виконання аварійно-ремонтних робіт і ліквідації проривів на аварійних ділянках мереж теплопостачання у м. Новий Розділ.

 

Ці два міста мали проблеми з теплопостачанням ще торік. Як нагадує Zaxid.net, ТЕЦ належали фірмам братів Ярослава та Богдана Дубневичів ТОВ «Енергія-Новояворівськ», ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «Енергія». На початку 2018-го у Львові затримали чотирьох службовців цих фірм за підозрою у крадіжці газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. За даними правоохоронців, фірми Дубневичів штучно збільшували обсяги відпущеного населенню тепла, щоб отримувати більше «дешевого» газу, який замість «дорожчого» витрачали на виробництво електроенергії.

 

Відтак суд арештував обидві ТЕЦ і за ініціативи НАБУ передав їх Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке визначило для них нового управителя – київську фірму «Гарант Енерго М». Через протести частини працівників і брак персоналу роботу на ТЕЦ довго не вдавалося запустити. У листопаді 2018-го роботу ТЕЦ вдалося запустити, що дало змогу пройти опалювальний сезон 2018/2019 років. Утім на теплоелектроцентралях постійно виникали проблеми.

 

У січні цього року на Новороздільській ТЕЦ трапилась масштабна аварія, внаслідок якої у частини мешканців міста прорвало труби. Наслідків аварії до кінця не усунули досі.

 

25.10.2019