«Опалювальний сезон» в Асортиментній кімнаті

Асортиментна кімната відкриє першу персональну виставку Васі Дмитрика «Опалювальний сезон» спільно з Одеським національним художнім музеєм

 

 

«Опалювальний сезон»

Художник: Вася Дмитрик

Куратор: Кирило Ліпатов

Асортиментна кімната

(Січових стрільців 15, Івано-Франківськ)

20.01–10.02.2024

 

20 січня в Асортиментній кімнаті відбудеться відкриття виставки «Опалювальний сезон» Васі Дмитрика. Подія стане першою персональною виставкою художника та буде присвячена аналізу стану тотальної мобілізації, яка вимагає постійного оновлення суспільних та індивідуальних ресурсів. Також вона зачіпає передумови виникнення особливої конвенційної мови мобілізації. Такий дискурс за художником не визнає різних рівнів можливостей та заперечує стан втоми.

 

На експозиції покажуть кінетичну інсталяцію митця Васі Дмитрика «Опалювальний сезон», яка моделює умови лабораторного спостереження за соціальними емоціями в діапазоні «мобілізація — апатія». Примусовий рух цвяхів, які залишають на папері механічні сліди тертя, попіл та іржу, ніби фіксують згасання енергії соціальної мобілізації.


Зібрані цвяхи під час експлуатації печі в майстерні автора постають матеріальним свідком блекаутної одеської зими 2022-2023 років. Втративши свою первинну функцію, цвяхи деформовані, покрилися іржею та пічною сажею.

 

Створений для проєкту «трасограф» складається з системи рухливих магнітів, яка приводить в рух масу цвяхів на поверхні планшета, що залишають на змінних аркушах паперу механічні сліди тертя та властивих пігментів. Кожний наступний сет роботи кінетичної інсталяції залишає на папері менш виражені сліди іржі та сажі. Аркуші зі слідами сету діяльності «трасографа» також експонуються та є частиною виставки. Щоденне збільшення в інсталяції «трасограм» демонструє градієнт вираженості слідів від руху знайдених об’єктів.

Історик і дослідник, голова наукового відділу Одеського художнього музею Кирило Ліпатов зазначає: "Це вже не перша  співпраця з художником Васєю Дмитриком. Раніше в стінах музею була представлена інсталяція «Мідний саван». Виставка реалізується в кооперації між Одеським національним художнім музеєм, ГО Museum For Change та Асортиментною кімнатою за підтримки Європейського Союзу у межах проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe Institut, Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français de Géorgie".

 

Робототехніка: Роман Климчук, Coschey Lab

Кураторська група: Олекса Воронко, Влад Калінков

Координатор проєкту: Олекса Воронко

Виставковий менеджмент: Альона Каравай, Марта Савіцька, Марія Фернюк

Дизайн: Ярослава Ковальчук

 

 

Виставка триватиме від 20 січня до 10 лютого.

 

 

Вася Дмитрик (1991, Підпечери Івано-Франківської області). Працює із кінетичною скульптурою, знайденими обʼєктами, просторовими інсталяціями та ландшафтною скульптурою. Член мистецької спільноти СРЗ-2. У своїй практиці звертається до індустріальних систем та їх взаємодії із природним середовищем, в межах якої створюються нові узгоджені звʼязки між ними. Живе та працює в Одесі.

Асортиментна кімната — галерейний та проєктний простір в Івано-Франківську, осередок мистецьких резиденцій у Хаті-Майстерні та за кордоном, співзасновниця медіа/архіву про мистецтво та культурне життя Франківська post impreza , а також масштабована модель безкомпромісної децентралізації та підтримуючих форматів сучасного мистецтва на периферії.

 

19.01.2024