Волинська обласна рада – проти "формули Штайнмаєра".

 

Волинська обласна рада звернулася до Президента України Володимира Зеленського та Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова зі закликом не допустити капітуляції України за так званою "формулою Штайнмаєра".

 

На сесії обласної ради звернення підтримало 48 депутатів (номінальний склад облради – 64 обранці), повідомила прес-служба представницького органу.

 

 

Народні депутати, котрі прибули на засідання, намагалися заспокоїти обласну раду. Кумпель Ігоря Коломойського Ігор Палиця (група "За майбутнє") закликав довіритися Президентові України, а неґатив "мінського процесу" пров'язав із прізвищем попереднього голови держави. 

 

"Коли хотіли легалізувати торгівлю з Донбасом, ми перші сказали, що цього не можна робити. Щодо "формули". Ми не знаємо багатьох нюансів переговорного процесу. Ми маємо спадок від минулої виконавчої влади, яка втягнула нас в цей "мінський процес". Ми не знаємо подробиць про події в Слов'янську та здачу Криму Росії. Ми дізналися, що поки Порошенко домовлявся з Путіним, гинули наші кіборги, бо вони думали, що захищали наш аеропорт, а Порошенко домовився з Путіним про інше. Ми не повинні жорстко критикувати нинішнього Президента, якому в спадок дісталися такі умови", – сказав Палиця.

 

Соратник Коломойського сказав, що Волинська облрада мала би застерегти центральну владу, щоб не допустити капітуляції та втрати земель, але водночас мусить і підтримати Володимира Зеленського у переговорному процесі.

 

Народний депутат В’ячеслав Рубльов ("Слуга народу") сказав, що він розуміє позицію облрад Західної України, але турбується про президентський мандат для переговорів. "Війну треба припиняти, але потрібно шукати шлях. Вважаю, що Президент робить правильні кроки в пошуку миру", – сказав Рубльов.

 

Натомість позиція обласних депутатів була категоричнішою.

 

"Короткої дистанції вирішення питання війни і миру не буде, бо цього не хоче Росія", – заявив Сергій Сівак зі "Свободи".

 

"Свободівець" Анатолій Вітів додав, що вважає "формулу Штайнмаєра" механізмом здачі інтересів України. На його думку, бійці на фронті цього не підтримують. Згідно з переконанням Вітіва, суспільство не розуміє дій влади, бо вона використовує непрозорі підходи вирішення питання миру.

 

Сергій Слабенко (обирався від "Батьківщини") розкритикував позицію очільниці облансої ради, котра відмовилася скликати окрему позачергову сесію через "Штайнмаєра".

 

Голова обласної ради Ірина Вахович ("УКРОП") на своє виправдання заявила, що не хотіла скликати позачергову сесію, бо це могло би завершитися нагнітанням конфлікту. Вахович задекларувала намір підтримати проєкт. 

 

"Ситуація могла набути критичної маси. Система влади працює тоді, коли є збалансованість у суспільстві. Нагнітання  ситуації – на користь нашому зовнішньому ворогу. Вірю в мудрість українського народу і закликаю підтримати Президента. Заради єдності буду підтримувати це звернення", – заявила маршалок Волинської облради.

 

25.10.2019