США зняли санкції з Туреччини.

Причиною такого кроку стало досягнуте перемир'я між турками й курдами в Сирії.

 

 

Президент США Дональд Трамп в середу, 23 жовтня, оголосив про скасування санкцій, накладених на Туреччину кілька днів тому в зв'язку з операцією турецької армії на півночі Сирії проти курдських збройних формувань. Про це повідомило видання The Washington Post. Курди, як відомо, були союзниками американців у боротьбі з терористичним угрупуванням «Ісламська держава».

 

За словами Трампа, санкції скасували у зв'язку з тим, що турецька операція припинена. «Вони можуть бути відновлені в тому випадку, якщо відбудеться щось, що нас не влаштовує», – застеріг глава Білого дому. Він також підкреслив, що саме зусилля Сполучених Штатів допомогли досягти припинення вогню.

 

При цьому Трамп знову висловив упевненість в правильності свого рішення про виведення американських військ з півночі Сирії. За словами президента США, тепер інші країни можуть взяти на себе відповідальність за цю територію, де часто відбувається кровопролиття. «Нехай хто-небудь інший бореться за ці залиті кров'ю піски», – сказав він.

 

Напередодні Туреччина і Росія уклали угоду, відповідно до якої частина сирійської території біля кордону з Туреччиною передається під фактичний контроль Туреччини, а інша частина – під контроль російських військовиків і військ союзного їй сирійського президента Башара Асада. У рамках цієї угоди російська військова поліція розпочала патрулювання за призначеним маршрутом на півночі Сирії.

24.10.2019