Тейлор підтвердив: Трамп шантажував Україну зупинкою військової допомоги.

 

Тимчасовий повірений США в Україні Вільям Тейлор заявив, що Білий дім направду шантажував офіційний Київ: підтримка України залежала від того, чи Володимир Зеленський публічно оголосить про розслідування щодо компанії Burisma, де працював син колишнього віце-президента США Гантера Байдена.

 

Про це Тейлор заявив у своїх свідченнях у Палаті представників Конґресу, повідомляє "Голос Америки". Найгучніший епізод із оголошених викриттів – дані про сам шантаж – повірений США в Україні отримав від посла США в Європейському Союзі Ґордона Сондланда.

 

 

Зі слів Тейлора, у розмові з ним Сондланд повідомив, що Трамп сказав йому, що він хоче, "щоб Зеленський пубічно заявив, що України буде розслідувати Burisma та буцімто українське втручання у вибори у США 2016-го року".

 

Спершу адміністрація Трампа планувала "виміняти" заяви Зеленського на його персональну зустріч із президентом США, та згодом Дональд Трамп посилив свої вимоги.

 

"Посол Сондланд також заявив мені, що він усвідомлює, що раніше припустився помилки, коли заявив українським урядовцям, що проведення зустрічі у Білому домі між Зеленським та Трампом залежатиме від публічної заяви про розслідування – насправді, заявив мені посол Сондланд, "все" залежатиме від такої заяви, включно із безпековою допомогою. Він заявив, що президент Трамп хотів, щоб Зеленський "вголос і публічно" заявив, що він наказує провести такі розслідвання", – йдеться у заяві Тейлора.

 

Оглядачі у США вказують, що свідчення Тейлора загалом підтвердили, що Трамп хотів утримувати допомогу Україні до початку розслідування щодо Байдена.

 

23.10.2019