Сенцов отримав нагороду Польської кіноакадемії.

 

Польська кіноакадемія відзначила українського режисера Олега Сенцова спеціальною нагородою – орлом «За відвагу і незламність».

 

Нагороду вручив голова Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Виступаючи на церемонії, кінорежисерка Агнєшка Голланд зазначила, що Сенцов може й надалі розрахувати на польську кіноспільноту.

 

Посол України в Польщі Андрій Дещиця подякував кінематографістам цієї країни за підтримку, зауваживши, що без постійного нагадування про Олега Сенцова й інших українських політичних в’язнів визволити їх не вдалося б.

 

“Те, що ви робите як митці, поширюєте цю інформацію на весь світ, – дуже нам допомогло у переговорах і тиску, який, як виявляється, є результативним. Адже в результаті це привело до звільнення Олега і це показало що разом, спільно, ми можемо досягти успіху”, – сказав Дещиця.

 

Віце-маршалок Сейму Малгожата Кідава-Блонська зазначила, що період перебування Сенцова у в’язниці також був часом випробовувань для багатьох поляків: наскільки вони готові бути солідарними з іншими. Вона нагадала, що саме від Польської кіноакадемії у світ пішов сигнал про необхідність підтримки Сенцова та українських політв’язнів, а Сейм ухвалив спеціальну резолюцію з цього приводу.

 

Сенцов подякував за нагороду, наголосивши, що свобода є найбільшою цінністю на землі. І аби нею володіти, треба бути готовим заплатити всім, що маєш.

 

23.10.2019