У Дем’яновому Лазі пом’януть жертв сталінських репресій.


У неділю, 27 жовтня, в меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз» біля Івано-Франківська відбудуться урочистості з нагоди вшанування 30-ї річниці перепоховання жертв сталінських репресій. Про це повідомляє департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. 

 

Фото: synod.ugcc.ua

 

О 13:00 розпочнеться Божественна Літургія. Архиєрейське богослужіння очолить архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин. Далі відбудеться народне віче, а опісля – панахида, яку очолить митрополит Володимир. У всіх храмах Івано-Франківської архиєпархії в цей час звучатимуть дзвони, єднаючись з поминальною молитвою в Дем’яновому Лазі.

 

Із кожної деканальної церкви в кожному районі Івано-Франківщини буде організовано автобус для того, щоб усі охочі змогли взяти участь у богослужінні. Про це розповів отець Іван Жук сьогодні, 22 жовтня, під час пресконференції в Івано-Франківському Архієпархіальному управлінні з нагоди цієї події.

 

Рівно 30 років тому, в жовтні 1989 року, в Дем’яновому Лазі відбулося перепоховання жертв комуністичних репресій. Подія зібрала тисячі українців різних конфесій, які об’єдналися у спільній молитві за всіх невинно вбитих жертв радянського терору.

 

«Тоді богослужіння очолили наші владики ісповідники віри: Павло Василик та Софрон Дмитерко. Хто був свідком, то пам’ятає, що то було щось надзвичайне: багато людей, майже 300 тисяч, які взяли участь у богослужінні та нарешті дізналися про долю своїх близьких», – нагадав митрополит Володимир.

 

Дем'янів Лаз – урочище біля Івано-Франківська, місце масових розстрілів в'язнів із тюрми НКВС. Розстріли проводили в кінці червня, перед відступом радянських військ 1941 року.

 

1970 року, коли на Радіо «Свобода» вийшла передача про ці події, місцевий ландшафт змінили важкою технікою (екскаватори, бульдозери), щоб завадити майбутнім спробам пошуків. Попри це, 21 вересня 1989 року на цьому місці розпочали розкопки, які організувало місцеве відділення «Меморіалу». Розкопки тривали 40 днів. Було знайдено три могили, в них виявили останки 524 людей. Для 22 із них вдалося встановити особу, робота в архівах СБУ дала змогу визначити імена іще 400. Більшість загиблих було вбито пострілом у потилицю з дрібнокаліберної гвинтівки.

 

«Розкопки почали після Служби Божої, яка була в Пасічній. Усі буквально побігли на гору. Перших тринадцять ям не дали результату, а з чотирнадцятої екскаватор дістав одяг і кістки. Про цей момент складно розказати, але всі впали на коліна. Люди почали молитися», – пригадав учасник розкопок, судово-медичний експерт-криміналіст Омелян Левицький.

 

Потім почали повноцінні розкопки.

 

«Без трактора, тільки вручну, лопатами копали, щоб не пошкодити скелетів. Люди помирали не тільки через постріл, а ще й через механічні пошкодження, у деяких людей були зв’язані руки, переламані щелепи та розбитий череп. Це були страшні болі», – розповів криміналіст.

 

За його словами, велику увагу приділяли речовим доказам. На виявлених в’язничних бланках було написано «Тюрма НКВД г. Станиславов». Це свідчило, що розстріли проводили саме енкаведисти.

 

Перепоховання жертв репресій в урочищі Дем’янів Лаз, Івано-Франківськ, жовтень 1989 року. Фото з домашнього архіву Зиновія Думи. Джерело: synod.ugcc.ua

 

1998 року недалеко від поховань відкрили меморіальний комплекс «Дем'янів Лаз».

 

22.10.2019