Петиція в Бундестазі: МЗС Німеччини проти визнання Голодомору геноцидом.

 

Петиційний комітет Бундестагу на відкритому засіданні розглянув звернення щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу. Під час засідання парламентарі зачитали листа від Міністерства закордонних справ, котре визнало за недоцільне визнавати Голодомор геноцидом. Правдоподібно, що відхилить петицію.

 

 

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

 

"МЗС хоче, аби петицію було відхилено з обґрунтуванням, що поняття «геноцид» не було визначене до 1951 року", – заявив член комітету, депутат від правлячого Християнсько-демократичного союзу Арнольд Фаатц.

 

"Я вважаю таку агрументацію досить небезпечною. Вона суперечить тій оцінці, яку ми сьогодні по праву даємо протиправним діям режиму націонал-соціалістів у Німеччині. Адже тоді незабаром нацисти почнуть вимагати, аби гітлерівський геноцид, який так само відбувся до визначення цього поняття, так само відповідним чином переоцінили. Адже це так само відбулося до 1951 року", – зазначив депутат.

 

 

На його думку, аргумент МЗС Німеччини є "дуже технократичним". "Те ж саме стосується й іншого аргументу – що, окрім українців, цей штучно влаштований голод мав і інших жертв, зокрема, в Росії, на Кавказі: цей аргумент, на мою думку, так само більше схожий на відмовку", – вважає Фаатц.

 

Представник петиційного комітету також критикує політичне підґрунтя позиції МЗС.

 

"Це рішення МЗС хибне ще й тому, що це означає стати на коліна перед Росією. Очевидно, ніхто не хоче створювати нові теми для конфронтації з Росією. Тим більше, багато держав уже висловилося щодо того, як вони дивляться на Голодомор, а саме: що це був геноцид. І зрозуміло, що голос Німеччини у цьому контексті мав би суттєву вагу. Відмовлятися від цього – це, на мою думку, досить незграбний спосіб відгородитися від цього питання", – прокоментував Арнольд Фаатц.

 

Пан Фаатц припускає, що петиційний комітет, правдоподібно, відхилить петицію. Якщо ж депутатам вдасться внести її на розгляд сесійної зали окремим пунктом, то вона, йморвіно, не набере достатньої кількості голосів.

 

Петицію на сайті німецького Бундестагу про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом, яка з'явилася у травні цього року, підписало понад 56 тисяч осіб.

 

22.10.2019