У Польщі розкажуть про парк «Древній Звенигород».

 

 

21, 23 і 24 жовтня у двох польських містах – Варшаві та Кракові – відбудуться презентації проєкту облаштування історико-культурного парку «Древній Звенигород». На подіях також представлять попередні підсумки проєкту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці», що став переможцем у конкурсній програмі Українського культурного фонду 2019 року «Створюємо інноваційний культурний продукт».

 

21 жовтня проєкт представлять у столиці Польщі. О 12.00 у Національному музеї у Варшаві (Єрусалимські Алеї, 3) відбудеться лекція докторки історичних наук, наукової співробітниці Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Віри Гупало «Стародавній Звенигород: феномен непам’яті». А о 17.00 у Національному музеї у Варшаві відбудеться власне презентація проєкту «Древній Звенигород: облаштування першого в Україні історико-культурного парку на території колишньої княжої столиці».

 

У Кракові Віра Гупало прочитає лекцію 23 жовтня о 13.00 в Археологічному музеї міста (вул. Сенацька, 3). А 24 жовтня о 17.00 у музеї презентують сам проєкт, а також відкриють виставку: «Древній Звенигород: повернення з забуття».

 

 

 

Учасниками презентацій будуть:

 

Наталя Войцещук – координаторка проєкту створення парку «Древній Звенигород» та керівниця проєкту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці»

 

Василь Петрик – кандидат архітектури, архітектор проєкту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород»

 

Модераторка – к.ф.н. Ірина Горбань, консультантка проєкту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці»

 

Презентації відбуваються в рамках проєкту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці» за підтримки УКФ та під патронатом Посольства України в Республіці Польща.

 

Для довідки:

 

«Древній Звенигород» – перший в Україні історико-культурний парк на території пам’ятки археології. Його створять у селі Звенигород, що за 25 км від Львова. Майже тисячоліття тому там було велике місто – одна з трьох перших княжих столиць українського Прикарпаття.

 

Майбутній парк поєднає відпочинкову, культурну, наукову, музейну й освітню функції. Його площа становитиме понад 30 гектарів. На території давнього городища створять мережу доріжок, підсвітять та ознакують основні елементи. Завдяки інформаційним стендам і мультимедійним засобам можна буде побачити не лише сучасні ландшафти, а й реконструкції видів давнього міста. Минуле в майбутньому парку планують «оживити» за допомогою сучасних технологій, зокрема 3D-реконструкцій княжої столиці.

 

Окрему увагу в парку приділять дітям: тут створять дитячий майданчик у давньоруському стилі.

 

Архітектурні деталі майбутнього парку максимально відтворюватимуть атмосферу княжої доби й занурюватимуть відвідувачів у часи середньовіччя. Для цього створять арт-інсталяції на середньовічну тематику з дерева з використанням давніх технологій. Зокрема, заплановано зробити інформаційні стенди, навігаційні знаки, лавки, смітники, елементи дитячого майданчика, альтанки по периметру парку, в’їзну браму. Дизайн архітектурних елементів опиратиметься на матеріали археологічних досліджень, які проводили на території Звенигорода.

 

Завершити створення парку планують до кінця 2020 року.

 

21.10.2019