У Львові нарахували 236 мозаїк.

 

Відповідно до результатів інвентаризації, яку провели у Львові, на території міста є 236 мозаїчних творів. Їхній перелік затвердили сьогодні на засіданні виконавчого комітету ЛМР – інформує пресслужба міськради.

 

Фото: Андрій Поліковський facebook.com/chotootvas

 

До переліку включили 236 мозаїк за 74 адресами. З них 25 розташовано у пам’ятках архітектури, 10 – на малих архітектурних формах, 226 – на фасадах та інтер’єрах будинків. Із цих 74 адрес 26 мозаїк виконано до 1939 року, 48 – після 1939-го й донині.

 

Відповідно до ухваленого рішення «Про затвердження переліку мозаїчних творів на території м. Львова», замовникам будівництва та підрядним організаціям під час виконання будівельних робіт на об’єктах, які містять мозаїчні твори, дозволено проводити тільки ремонтні роботи зазначених елементів.

 

«Раніше було прийнято рішення виконавчого комітету про збереження історичних мозаїк на території міста Львова. Відповідно до цього рішення, наше управління охорони історичного середовища провело інвентаризацію усіх мозаїчних творів. При проведенні інвентаризації ми скористалися дисертаційною роботою Наталії Піддубної, доцента інституту архітектури НУ "Львівська політехніка"», – розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

 

Також розроблено облікові картки мозаїчних творів. Вони містять інформацію про адресу й авторство мозаїчного твору, тип споруди, на якій він розміщений, дату побудови, стиль будівлі та дані щодо її зведення, місце розміщення мозаїки, матеріал, з якого зроблено мозаїку, сюжет і стан її збереженості. Форму облікової картки розробила Наталія Піддубна під час роботи над дисертацією на здобуття наукового ступеня кандидата архітектури на тему: «Композиційні принципи застосування мозаїчних творів в архітектурі Львова кін. ХІХ – поч. ХХІ ст.». На сьогодні опрацьовано 48 адресних облікових карток.

 

Нагадаємо, рішення провести інвентаризацію всіх мозаїчних творів у Львові виконком ЛМР ухвалив у серпні – після скандального знищення забудовником мозаїчного панно "Море та риби" на крамниці «Океан».

 

 

 

18.10.2019