Борис Джонсон погодився поступитися в питанні про backstop.

Таким чином зроблено великий крок у справі про досягнення угоди щодо Brexit.

 

 

Британський прем'єр Борис Джонсон близький до досягнення угоди про умови виходу Об’єднаного Королівства з Європейської Унії. Він пішов на великі поступки у відповідь на вимоги ЄУ про статус кордону між Ірландською Республікою та Північною Ірландією. Проєкт тексту угоди може бути опубліковано вже в середу, 16 жовтня, якщо канцелярія прем’єра дасть остаточну згоду. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на високопоставлених представників ЄУ і британського уряду.

 

За наявними відомостями, учасники переговорів дійшли згоди щодо заснування прикордонної митної служби в Ірландському морі. Такий варіант вирішення питання про кордон раніше був запропонований Терезі Мей, але вона відкинула його зі словами, що жоден британський прем'єр не погодиться на таку пропозицію.

 

Раніше повідомляли, що Європейська Унія дала Великій Британії час, щоби завершити роботу над угодою про Brexit. Текст угоди буде репрезентований для схвалення учасникам саміту ЄУ, який розпочнеться у четвер, 17 жовтня.

 

Головним каменем спотикання досі залишається кордон між Ірландією, членом ЄУ, і Північною Ірландією, яка є британської провінцією. Через три роки після референдуму про Brexit учасники перемовин продовжують ламати списи над питанням, як уникнути перетворення кордону в «чорний хід», яким можна проникнути в єдиний економічний простір ЄУ, і при цьому уникнути створення прикордонної контрольної інфраструктури? Така інфраструктура могла б підірвати мирну угоду 1998 року, що завершила ольстерський конфлікт, який тривав десятиліттями. Брюссель запропонував варіант backstop, який передбачає, що до кінця 2020 року діяв би перехідний період, упродовж якого між Лондоном і Брюсселем залишалися би чинними всі унійні митні та інші регуляції.

16.10.2019