МЗС викликало посла Туреччини через присутність Поклонської на конференції Ердогана.

 

Україна направила ноту протесту Туреччині через зустріч російських депутатів від анексованого Криму з президентом Реджепом Ердоганом. Також МЗС запросило посла Туреччини для роз'яснення ситуації.

 

 

"Інформація про зустріч президента Турецької Республіки Реджепа Ердогана із політиками, незаконно обраними на окупованій території України, викликає занепокоєння", – йдеться в повідомленні на Facebook-сторінці МЗС України.

 

12 жовтня депутат Ґосдуми Росії від анексованого Криму Наталя Поклонська похизувалась, що взяла участь у конференції спікерів парламентів щодо протидії тероризму та розвитку регіональних зв'язків у Стамбулі та навіть потиснула руку президенту Туреччини Реджепу Ердогану.

 

"Вчора на вітальній вечері в Стамбулі відбувся виступ президента Туреччини Реджепа Ердогана. Теплий прийом, гостинність, рукостискання президента – саме так нас зустріла Туреччина", – написала Поклонська у своєму блозі.

 

Колишня прокурорка Криму також виклала фотографію, на якій тисне руку Ердогану.

 

На сайті президента Туреччини вказано, що керівник країни відвідав урочисте прийняття на честь відкриття 3-ї конференції керівників парламентів щодо протидії тероризму та розвитку регіональних зв'язків.

 

Пан Ердоган виголосив спеціальну вітальну промову на початку прийняття.

 

Російські ЗМІ пишуть, що це перший офіційний візит депутатів від Криму до Туреччини. У делегації також був депутат від Криму Руслан Бельбек.

 

Наталя Поклонська до анексії працювала в українській прокуратурі і стала одним із символів захоплення Криму Росією.

 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який часто зустрічається з Ердоганом, у коментарі з ВВС News Україна порадив не поспішати з висновками.

 

"Ми з'ясовуємо, чи був обізнаний пан Ердоган щодо того, з ким має справу і зустрічається", – заявив Мустафа Джемілєв.

 

Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич написав у Facebook, що вже готує запит у МЗС "з приводу візиту до Туреччини представників кримських коллаборантів".

 

Кориневич проситиме "вжиття необхідних заходів та роботи з іноземними партнерами щодо недопущення участі колаборантів у міжнародних заходах та запобігання визнанню спроби анексії АР Крим та міста Севастополь Російською Федерацією на міжнародній арені".

 

14.10.2019