У справі про «Юкрейнґейт» затримали двох бізнесменів-вихідців з України.

Їм закидають незаконне фінансування виборчих кампаній у США.

 

                            Лев Парнас                              Ігор Фруман

Бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас, котрих в США вважають фігурантами скандалу, який вже отримав неформальну назву «Юкрейнґейт», були затримані американськими правоохоронцями ввечері в середу, дев’ятого жовтня, на міжнародному летовищі Даллес в штаті Вірджинія. Підприємці мали намір вилетіти до Відня. Про це повідомило радіо Voice of America. 

 

Американські ЗМІ теж стверджують, що за кілька годин до арешту бізнесмени зустрічалися з особистим адвокатом президента США Рудольфом Джуліані в готелі Trump International в центрі Вашінґтона. 

 

Вдень у четвер Фруман і Парнас були доставлені до федерального суду штату Вірджинія. Їм висунули звинувачення в порушенні законодавства про фінансування виборів в США. За рішенням судді, підприємці можуть бути відпущені під домашній арешт після виплати застави на суму один мільйон доларів кожен і надання зобов’язань про те, що вони не намагатимуться полишити територію США. Вже наступного тижня вони мають знову постати перед судом, але вже в Нью-Йорку.

 

Уродженець України Лев Парнас приїхав до Сполучених Штатів разом з батьками в 1976 році. Ігор Фруман народився в Білорусі, проте здебільшого мешкав в Україні, а у 80-х перебрався до Маямі. Відомо, що вони налагоджували контакти Рудольфа Джуліані з найвищим українським керівництвом. Вони також доклалися до організації перемовин між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським.

 

Як розповів прокурор Південної прокуратури Нью-Йорка Джеффрі Берман (Geoffrey Berman), підозрювані незаконно пожертвували різним структурам, пов'язаним з Республіканською партією і виборчим штабом Дональда Трампа 325 тисяч доларів. Окрім того, за словами прокурора, вони намагалися чинити політичний вплив не тільки для просування власних фінансових інтересів, а й для просування політичних інтересів одного українського високопосадовця, ім’я котрого не називають.

11.10.2019