Голова МЗС Нідерландів заявив Пристайку про свій жаль через видачу Цемаха росіянам.

 

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив про те, що Нідерланди цінують співпрацю з Україною, котра передувала видачі бойовика Володимира Цемаха Росії, і розуміють, з якими труднощами довелося зіткнутися Україні.

 

Про це Блок сказав у четвер під час спільної пресконференції з українським колегою Вадимом Пристайком у Києві, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

“Ми також дуже високо цінуємо ті контакти, які ми мали з Україною перед здійсненням обміну полоненими з РФ. І хоча Нідерланди хотіли побачити інший результат стосовно пана Цемаха, але ми розуміємо, з якими об’єктивними труднощами зіткнулася Україна у цій ситуації”, – сказав Блок.

 

Нідерландський міністр наголосив, що тепер “ми будемо разом очікувати початку судового процесу [у справі МН17], який має початися 9 березня 2020 року”.

 

З його слів, то буде дуже важливий крок, щоб встановити істину та справедливість заради всіх родичів жертв трагедії МН17. І сам інтерес стосується неба не лише над Україною, а й над Росією.

 

Блок зазначив, що саме в цьому контексті парламент Нідерландів попросив уряд отримати більше інформації щодо закриття повітряного простору над сходом України в той час, коли було збито літак рейсу МН-17. "Це прохання просто провести розслідування фактів, це не є якимось правовим розслідуванням, ще й надто, це розслідування, про яке нас попросив парламент, повинно також дослідити ситуацію із закриттям повітряного простору у навколишніх районах включно з територією Російської Федерації", – заявив голова МЗС Нідерландів.

 

Разом з тим, Блок підкреслив, що уряди Нідерландів та Австралії вважають Росію винною стороною, оскільки з її “Бука” був збитий рейс MH17. "Але родини загиблих просили мене спитати, чому повітря над Донбасом і навколо нього не закрили Україна та Росія”, – додав дипломат.

 

Зі свого боку міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевнив, що притягнення до відповідальності винуватців збиття малайзійського літака є найважливішою темою порядку денного України і Нідерландів. "Найважливіший проєкт зараз між нашими країнами – це притягнути до відповідальності тих, хто дозволив і хто безпосередньо збивав малайзійський літак MH17", – сказав міністр.

 

Голова МЗС нагадав, що Україна передала своє право на розслідування голландській стороні для забезпечення його неупередженості та ефективності.

 

Стеф Блок, своєю чергою, підтвердив пріоритетність цього питання для Нідерландів. "Я повністю згоден з міністром Пристайком, що ситуація з MH17 є найбільшим пріоритетом у нашому порядку денному", – визнав він.

 

Під час пресконференції Пристайко також мусив перепросити  через зрив зустрічі Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Нідерландів Марка Рютте, запланованої на полях Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

 

"Дійсно, це було заплановано… На превеликий жаль, суто з технічних причин ця зустріч не відбулась, і це скоріше дезорганізованість і певні проблеми з нашої сторони, тому що голландська сторона була готова. Ми приносимо свої вибачення і намагаємося організувати цю зустріч при найближчій можливості", – сказав Пристайко.

 

Він додав, що нічого, "ніяких дипломатичних або інших думок не було", це суто технічна неможливість з’єднати дві делегації.

 

Зі слів Пристайка, в української делегації був дуже напружений графік того дня, "так, як це завжди відбувається в Генасамблеї ООН".

 

10.10.2019