Наступник Моґеріні вважає, що Євроунії для Росії бракує патика.

 

Міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррелль, висунутий на посаду високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки, вважає, що найкращий спосіб протистояти російській загрозі – це допомагати Україні.

 

 

Про це пан Боррель сказав у понеділок у Брюсселі, виступаючи на засіданні комітету закордонних справ Європейського парламенту у рамках відкритих слухань його номінації на посаду високого представника, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Найкращий шлях протистояти російській експансії, якщо я можу називати це так, або російській загрозі, якщо ви хочете, – це допомогти Україні, посилити Україну, посилити її міцність і можливості, допомогти з реформами, щоб вона стала повноцінною демократичною та процвітаючою країною", – заявив іспанський дипломат.

 

"Україна залишається центром стратегічного виклику, називаймо це так – стратегічний виклик, яким є для нас Росія", – продовжив Боррелль.

 

При цім він висловив переконання, що країни-члени ЄС мають залишатися єдиними у своїй позиції стосовно до Росії: "Ми маємо залишатися єдиними. Якщо цього не буде, то у нас – у нас! – буде проблема. Моє перше завдання – продовжувати з цією єдністю і посилити підтримку сусідніх країн".

 

Боррелль наголосив, що санкції для Росії "не повинні розглядатися як політика", а як інструмент, так само, як і угоди про асоціацію не мають розглядатися проти когось.

 

"Якщо я не помиляюся, це був Теодор Рузвельт, який сказав, що ти говориш м'яко, коли у тебе є велика палиця. Якщо у тебе немає великої палиці, краще тобі говорити голосно. У ЄС немає такого батога. Європейський Союз – не військовий. Ми маємо бути суворі з Росією, але водночас треба зрозуміти, що це ті, з ким ми повинні мати справу, ми маємо зберігати санкції, але водночас використовувати дипломатичні інструменти там, де необхідно провадити діалог", – зазначив він.

 

07.10.2019