Трамп визнав, що блокував допомогу Україні – через "вражаючу корупцію".

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп визнав, що вмисне блокував військову допомогу США для України, мотивуючи цей крок "вражаючою корупцією". Втім, саме явище корупції він неодноразово пов'язував зі своїми політичними опонентами – політиками-демократами (вкупі з Джозефом Байденом) і медіями.

 

 

Такі заяви Трамп висловив на пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо у Вашингтоні. Стенограма пресконференції опублікована на сайті Білого дому.

 

Відповідаючи на запитання журналістів, Трамп сказав, що призупинення допомоги було обґрунтованим.

 

"Україна відома – ще до його (Зеленського, – Z) приходу – вражаючим рівнем корупції. Вражаючим. Більшим, ніж у будь-якій країні світу. Власне, вона ранкується як одна з найбільш корумпованих країн світу. І мені не подобається давати гроші для країни, що є корумпованою", – сказав Трамп.

 

Президент США сказав, що все ж таки вирішив розблокувати виділення американської допомоги Україні, бо його попросили соратники, зокрема сенатор Роб Портман. "Я виділив гроші, бо Роб Портман та інші зателефонували мені та попросили", – розповів Трамп. 

 

Він зізнався, що дуже шанує Портмана. І мав з ним дискусію на тему фінансової підтримки України. Трампа, зокрема, вкурвлює, що Україна є "стіною" між Росією та Європою, і США мусять бути дійною коровою в той час, як Європа не виділяє грошей. "Вони – велика, широка, красива стіна", – описав Україну Трамп. 

 

Під час пресконференції журналісти намагалися розпитати Трампа про спроби тиску з його боку на Президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови, і це його дуже сильно дратувало – він час від часу підвищував голос і радив звернути увагу ще й на фінаського колегу.

 

Поза тим, Трамп запевнив, що у нього була "ідеальна" розмова із Зеленським. Він також похвалив Зеленського, сказавши, що то "хороший чоловік".

 

Дональд Трамп вдавався до образ на адресу членів Демократичної партії, сказавши, що то корумпований набрід. Кілька масових медій Трамп теж обізвав "корумпованими" та "зрадниками".

 

Пресконференція розпочалася з курйозного вступу:

 

Дональд Трамп: Подивіться, скільки преси ви привабили. Ви можете в таке повірити? Це ж вражає.

 

Саулі Нііністьо: Гадаю, вони не до мене (регіт в залі).

 

03.10.2019