ВР ліквідувала структуру НАЗК, передбачивши одноособове лідерство.

 

Верховна Рада України ухвалила закон, який змінює форму управління Національної аґенції з питань запобігання корупції, зобов'язує керівництво Офісу Президента України подавати електронні декларації, а також скорочує державне фінансування політичних партій.

 

Напередодні за законопроєкт №1029, поданий Президентом України, проголосувало 237 народних депутатів, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

Керувати діяльністю НАЗК замість п'яти членів буде єдиний голова, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. У такий спосіб форму управління НАЗК буде змінено з колегіальної на одноосібну.

 

У законі прописано вимоги й обмеження для претендентів на посаду голови Нацаґенції. Керівника призначатимуть на чотири роки, одна і та сама особа не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль. Однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність діяльності голови. Очільник агентства зможе призначити собі трьох заступників.

 

Закон набуває чинності наступного дня після публікації.

 

З набуттям чинності цього закону достроково припиняються повноваження членів НАЗК, керівництва його апарату, членів громадської ради при аґенції.

 

Протягом двох місяців Кабінет Міністрів матиме забезпечити проведення конкурсу з відбору голови НАЗК. При цім протягом п’яти робочих днів із дня набуття чинності законом Кабмін призначає тимчасового виконувача обов'язків голови НАЗК.

 

Велику кількість змін пропонується внести до закону про запобігання корупції. Його дію хочуть поширити на посади в Офісі Президента України, яких призначає і звільняє голова держави, а також на посади патронатної служби згідно із Законом про державну службу, та на помічників суддів.

 

Закон скорочує щорічне державне фінансування партій із 0,02 до 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженої на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в багатомандатному виборчому окрузі на останніх виборах народних депутатів.

 

Передбачається також, що право на державне фінансування матимуть партії, які на останніх парламентських виборах набрали щонайменше 5% голосів у багатомандатному виборчому окрузі. Наразі фінансування отримують партії, які подолали 2% поріг.

 

03.10.2019