Борис Джонсон запропонував новий план щодо Brexit.

Згідно зі свіжою пропозицією британського прем’єра, КПП між Ірландією і Північною Ірландією взагалі не передбачається.

 

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон висунув нову пропозицію щодо виходу країни з Європейської Унії. Про це він заявив в середу, другого жовтня, в Манчестері на щорічній конференції Консервативної партії. Детальний семисторінковий  план він згодом має репрезентувати керівництву Євроунії.

 

Нова ініціатива Лондона щодо Brexit не передбачає прикордонних і митних пунктів на кордоні між Ірландською Республікою, яка залишається в складі ЄУ, та Північною Ірландією, що є частиною Великої Британії. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

«На кордоні або поблизу кордону між Ірландією і Північною Ірландією за жодних обставин не будуть встановлювати контрольно-пропускних пунктів», – уточнив керівник британського уряду, виступаючи перед делегатами конференції При цьому план Джонсона передбачає запровадження митного контролю, хоча і не безпосередньо на кордоні.

 

Також серед принципів нового плану Джонсон вказав такі:

 

- домовленості щодо кордону повинні підтримати політики в Північній Ірландії;

 

- на території острова Ірландія буде створена єдина зона стандартів для сільськогосподарської продукції та продуктів харчування;

 

- Об’єднане Королівство повністю отримає незалежність у торговельній політиці після виходу з ЄУ.

 

В Єврокомісії підтвердили готовність досягти угоди з Лондоном, але заявили, що поки що не отримували конкретних пропозицій від уряду Великої Британії. Сам Борис Джонсон заявив, що якщо пропозицію в Брюсселі буде відхилено, то Об’єднане Королівство покине Євроунію без угоди.

02.10.2019