Борис Джонсон попросив ЄУ більше не переносити Brexit.

Таким чином прем'єр-міністр Великої Британії увійшов у конфлікт з рішенням парламенту країни.

 

    

 

Голова британського уряду Борис Джонсон звернувся до керівництва Європейської Унії, аби воно виключило можливість чергового відтермінування в рамках нового договору про вихід Об’єднаного Королівства зі складу ЄУ. Про це повідомляє британська газета The Times у числі за вівторок, перше жовтня.

 

У середу, другого жовтня має розпочатися щорічна конференція Консервативної партії Великої Британії. Очікується, що по її завершенні Джонсон репрезентує Брюсселю правовий документ, який містить пропозиції щодо альтернативного регулювання проблеми тимчасового механізму контролю за кордоном між Північною Ірландією та Ірландською Республікою – так званого backstop.

 

За даними The Times, Джонсон неофіційно дав зрозуміти, що в новому договорі має міститися положення про те, що інші 27 членів ЄУ не підтримують нове відтермінування виходу Великої Британії зі складу Унії. «Таким чином, Джонсон має намір поставити членів британського парламенту перед вибором з двох варіантів: або проголосувати за перероблений варіант договору щодо Brexit, або полишити Євроунію 31 жовтня без угоди», – стверджує видання.

 

Тим часом за інформацією британської газети EveningStandard, Джонсон заявив, що в справі порятунку угоди з ЄУ відбулися «великі зрушення». «Однак чи вдасться досягти компромісу, залежить від Брюсселя», – цитує видання слова британського прем’єр-міністра.

 

Очікується, що Велика Британія, згідно з останніми домовленостями з Брюсселем, полишить ЄУ 31 жовтня. Керівництво Унії готове дати відтермінування, якщо надійде відповідне прохання з Лондона. Проте прем'єр-міністр Борис Джонсон має намір дотримуватися саме цього терміну й реалізувати Brexit хай навіть «жорсткий», тобто без угоди. Тим часом закон, ухвалений у вересні британськими депутатами, зобов'язує прем'єр-міністра подати заявку на пролонгацію терміну для Brexit, якщо угоди з ЄУ не буде досягнуто і вона не буде ратифікована парламентом у Лондоні до 19 жовтня.

01.10.2019