Юрій Андрухович в Оломоуці отримає премію Вацлава Буріана.

 

28 вересня в Оломоуці відбудуться урочистості з відзначення лауреатів премії Вацлава Буріана; премію за культурний внесок в центральноєвропейський діалог отримає Юрій Андрухович, "український романіст, поет, журналіст, рокер та активіст", як зазначено в його офіційному представленні.

 

 

Александр Качоровський, перший лауреат цієї премії, при цьому зазначив: "Якось я навіть назвав його "вартовий Українець", бажаючи підкреслити важливість ролі, яку він відіграє не лише як видатний художник слова, але і як речник української незалежності. Однак це визначення вже не актуальне, бо Андрухович  виховав – також і в дослівному сенсі цього слова, про що свідчать літературні успіхи його доньки Софії, – ціле покоління наступників: талановитих прозаїків, поетів, публіцистів і редакторів. Тому є митцем і реалізованою особистістю. Може дивитися в минуле з гордістю, а в майбутнє – з надією".

 

 

Щорічна премія Вацлава Буріана (1959—2014) була заснована 2016 року в пам'ять про видатного чеського журналіста, перекладача та поета з Оломоуца.

 

Премію вручають у двох категоріях: за поезію (у фіналі кожного року змагаються чотири поети, що пишуть чеською, словацькою, польською та німецькою мовою, і на конкурсі під час фестивалю журі визначає переможця) та за культурний внесок в центральноєвропейський діалог.

 

Минулого року премію за культурний внесок в центральноєвропейський діалог отримав видатний польський богеміст, перекладач, дисидент та журналіст «Ґазети Виборчої» Анджей Ягодзінський.

 

Першу нагороду (2016 рік) отримав, як вже згадували, польський богеміст, перекладач та журналіст Алєксандр Качоровський, а у 2017 році лауреатом став легендарний словацько-угорський видавець та журналіст Ласло Сіґеті.

 

 

 

27.09.2019