Помер екс-президент Франції Жак Ширак.

Він перебував на найвищій державній посаді 12 років.

 

 

Колишній президент Франції Жак Ширак помер вранці в четвер, 26 вересня, у віці 86 років. Про його смерть повідомило міжнародне французьке радіо RFI з покликом на слова Ширакового зятя Фредеріка Сала-Бару. «Він пішов мирно, в колі своєї родини», – йдеться в повідомленні. Відомо, що екс-президент вже кілька років страждав на хворобу Альцгеймера.

 

Зразу ж після сумного повідомлення депутати французького Сенату і Національних зборів піднялися зі своїх крісел і вшанували пам'ять Жака Ширака хвилиною мовчання.

 

Жак Ширак належав до партії правих неоголістів «Об'єднання на підтримку республіки». Він обіймав посаду президента Франції два терміни поспіль, з 1995 до 2007 рік.

 

На виборах 1995 року Ширак протистояв соціалістові Ліонелеві Жоспену й здобув перемогу. Під час президентських виборів 2002 року він зустрівся в двобої з тодішнім лідером «Національного фронту» Жаном-Марі Ле Пеном. Аби не допустити того до влади, за Ширака тоді проголосували навіть соціалісти та інші ліві. Таким чином у другому турі він здобув аж 82 відсотки підтримки.

 

Однією з головних проведених ним політичних реформ стало скорочення президентської каденції у Франці зі семи до п'яти років. Його президентство стало другим за тривалістю в історії країни (12 років). Довше за Ширака Французькою Республікою правив лише Франсуа Міттеран – 14 років.

 

Також тривалий час Ширак був мером Парижа – з 1977 до 1995 року. За цей час він зумів зробити багато добрих справ для парижан, зокрема значно очистити французьку столицю від бруду.

 

Ще раніше Ширакові випало очолити французький уряд. На посаді прем’єр-міністра він перебував з 1974 до 1976 року. Президентом тоді був Валері Жискар д'Естен.

 

2011 року Ширак опинився в центрі корупційного скандалу і був засуджений до двох років умовного терміну. Суд визнав його винним у шахрайстві за двома епізодами, які стосуються виплат членам його партії «Об'єднання на підтримку республіки» за роботу на неіснуючих посадах.

26.09.2019