Зеленський виступив з бойовою кулею на засіданні Генасамблеї ООН.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що право України на власний вибір не може бути ціною досягненя миру на Донбасі.

 

Про це він сказав під час загальних дебатів 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

 

 

 

Зеленський нагадав: війна в Україні триває п'ять років, і вже п’ять років минуло відтоді, як Росія анексувала Крим.

 

"Завершення війни, повернення всіх окупованих українських територій і панування миру є моїм завданням. Але не ціною життя наших громадян, не ціною свободи чи права України на власний вибір", – сказав Президент.

 

Саме тому, підкреслив Зеленський, Україна потребує підтримки світу. "Я розумію: всі присутні тут мають власний державний клопіт, і чужі проблеми не повинні хвилювати вас більше, ніж власні, – я розумію, це життя. Але в сучасному світі, де ми з вами живемо, більше немає чужої війни. Ніхто з вас не зможе почуватися у безпеці, коли йде війна в Україні, коли йде війна в Європі", – сказав Президент.

 

Зеленський закликав не забувати про страшні уроки історії, зокрема двох світових війн, коли ціною неуважності, мовчання, бездіяльності чи небажання поступатися власними амбіціями стали десятки мільйонів людських життів.

 

Президент розповів присутнім про українця Василя Сліпака, який був солістом Паризької національної опери і загинув на Донбасі, захищаючи Україну від російської агресії.

 

"Цей чоловік мав божественний голос. Його називали одним з найкращих баритонів і контратенорів світу. Його голос звучав у Карнегі-холі в Нью-Йорку, у соборі Нотр-Дам, лондонському Ковент-Гардені та Гранд-опера в Парижі. Кожен з вас міг би особисто почути його неймовірний спів. Але, на жаль, є річ, яка не дозволить вам цього зробити. Вона має – зараз я вам покажу – ось такий вигляд, – Володимир Зеленський продемонстрував присутнім бойову кулю. – 12,7 міліметра, які не просто зупинили його кар’єру – вони зупинили його життя", – констатував Зеленський, додавши, що "таких історій – тисячі, таких куль – мільйони".

 

 

Під час промови Володимир Зеленський процитував пролог до роману "На західному фронті без змін" Еріха Марії Ремарка: "Це спроба розказати про покоління, скалічене війною. Про тих, хто став її жертвою, навіть врятувавшись від снарядів", а також кавалок із роману "Прощавай, зброє!" Ернеста Гемінгвея: "Війну неможливо виграти перемогами. Той, хто виграє війну, ніколи не перестає воювати…"

 

25.09.2019